Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε η άρνηση του Γιώργου Ξυλούρη να εμφανιστεί και να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μετά την ψήφιση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας από την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος, που στέλνει στον εισαγγελέα τον γνωστό «Φραπέ», και την απόρριψη της πρότασης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για βίαιη προσαγωγή του στην Επιτροπή, ξεκίνησε πολιτική αντιπαράθεση.
Για μεθόδευση μίλησε η Μιλένα Αποστολάκη
Σε δήλωσή της, μετά την αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης από την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, ανέφερε ότι «η σημερινή μεθόδευση αποσκοπεί στο να μην απαντήσει ο κύριος Ξυλούρης για το ποιες πλάτες του επέτρεπαν την παραβατική του δραστηριότητα, αλλά και να μην μας μιλήσει για τις προνομιακές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό, τον κ. Βορίδη και τον κ. Αυγενάκη».
ΣΥΡΙΖΑ: Ο «Φραπές» το βάζει στα πόδια για να καλύψει το «γαλάζιο» σκάνδαλο
«Σε προσυνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία, ο “Φραπές” το βάζει στα πόδια για να καλύψει το “γαλάζιο” σκάνδαλο», αναφέρουν σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως σημειώνουν, «η προκλητική άρνηση του Γιώργου Ξυλούρη, διαχρονικού κομματάρχη της ΝΔ στην Άνω Μεσαρά, να εμφανιστεί ως μάρτυρας, όπως οφείλει, στην Εξεταστική Επιτροπή, συνιστά παράνομη πράξη καθώς παραβιάζει τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Ο κ. Ξυλούρης έχει υποχρέωση να προσέλθει στην Επιτροπή και δεν μπορεί να επικαλείται το δικαίωμα στη σιωπή, καθώς δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Δεν μπορεί να εμπαίζει τα μέλη της Επιτροπής και να ευτελίζει το Κοινοβούλιο με νομικίστικα τερτίπια προκειμένου να προστατεύσει τους πολιτικούς του προστάτες».
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε τη βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα, όπως προβλέπει ο νόμος. Θεωρούμε υποκριτική και απαράδεκτη τη στάση της ΝΔ, που ζητά την “διαβίβαση της υπόθεσης στον εισαγγελέα” για να καθυστερήσει περαιτέρω. Ζητάμε τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για το κατά πόσο έχει δικαίωμα ο μάρτυρας να μην παραστεί στη συνεδρίαση».
Κατά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η πλειοψηφία της Επιτροπής βολεύεται πίσω από την άρνηση του Γ. Ξυλούρη να καταθέσει. Δεν θέλει να ακουστούν σε απευθείας μετάδοση οι απαντήσεις ενός εκ των πρωταγωνιστών του “γαλάζιου” κυκλώματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός ανθρώπου που γνωρίζει με λεπτομέρειες τη λειτουργία και τη δράση του “επιτελικού” παρακράτους που λυμαίνεται παράνομα τις επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας».
ΚΚΕ: Ένα ακόμα επεισόδιο της επιχείρησης συγκάλυψης
«Επιβεβαιώνεται η απαράδεκτη συμπαιγνία της κυβέρνησης και του μάρτυρα», επεσήμανε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος προσθέτοντας ότι «είναι ένα ακόμα επεισόδιο της επιχείρησης συγκάλυψης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο» και χαρακτήρισε «καταχρηστική την επίκληση διατάξεων του ποινικού κώδικα από τον κ. Ξυλούρη διότι ο ίδιος φαίνεται να μην έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου».
«Μέσα από τις επισυνδέσεις φαίνεται να είχε ιδιαίτερες σχέσεις με την κυβέρνηση και υπουργούς της, να αποτέλεσε σημαντικό μέρος του κυκλώματος και να υπάρχουν ενδείξεις για παράνομο πλουτισμό του. Όλα αυτά, για συγκεκριμένες πλευρές της υπόθεσης θα μπορούσαν να φωτιστούν μέσα από την κατάθεση του», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Να δρομολογηθεί άμεσα η βίαιη προσαγωγή του πρότεινε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Χουσεϊν Ζεμπέκ, κάνοντας λόγο για «παρελκυστική τακτική της κυβερνητικής πλειοψηφίας ώστε να κερδηθεί χρόνος για τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ Γιώργος Ρούντας, χαρακτήρισε αδιανόητο να αρνείται να καταθέσει ένα από τα πιο κεντρικά πρόσωπα του σκανδάλου και πρόσθεσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να αποφύγει την εμπλοκή της πολιτικής και τις σχέσεις των υπουργών Βορίδη, Αυγενάκη».
«Η στάση του κ. Ξυλούρη είναι μεγάλη θεσμική προσβολή για την Εξεταστική Επιτροπή και καθαρή απόδειξη ότι θέλει να απαξιώσει τη Βουλή», ανέφερε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, προσθέτοντας ότι μέσα από τις επισυνδέσεις φαίνεται να δρα ως στέλεχος της ΝΔ.
Αλ. Αυλωνίτης: Στις καλένδες η υπόθεση
Για πολιτικό και ποινικό πραξικόπημα έκανε λόγο σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών στην Εξεταστική Επιτροπή, Αλ. Αυλωνίτης, με αφορμή «την κοινή πρόταση του προέδρου της Επιτροπής και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας να σταλεί το υπόμνημα του κυρίου Ξυλούρη στον εισαγγελέα».
Όπως είπε, με την απόφαση αυτή «η υπόθεση οδηγείται στις καλένδες. Και μόνο το γεγονός ότι ο εισαγγελέας θα πρέπει να μελετήσει τη δικογραφία, να συντάξει πρόταση για να την πάει στο δικαστικό συμβούλιο και οι δικαστές που συμμετέχουν στο συμβούλιο να πάρουν απόφαση, αντιλαμβάνεστε ότι η υπόθεση πάει στις καλένδες, και ο κύριος Ξυλούρης μέχρι τότε θα έχει την ιδιότητα τόσο του υπόπτου όσο και του κατηγορουμένου».
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή-μέλος του Κινήματος Δημοκρατίας, «ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να εξεταστεί ο κύριος Ξυλούρης σήμερα ενώπιον του ελληνικού λαού. Θα έδινε, πραγματικά, την εικόνα των εγκλημάτων και της σωρείας παρατυπιών που έχουν επισυμβεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ».
Η ανάρτηση Λαζαρίδη
«Για να καταλάβετε την υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Εδώ και μήνες χαρακτηρίζουν τον Γ. Ξυλούρη ως βασικό ύποπτο. Σήμερα μάθαμε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΝΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ότι δεν είναι ύποπτος!», αναφέρει σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο “Χ” ο εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, Μ. Λαζαρίδης. Έκλεισε μάλιστα την ανάρτησή του με τη φράση: «Ουαί υμίν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί…».