Σε μία εμφανώς επικοινωνιακή παρέμβαση, εν μέσω έντονων αγροτικών κινητοποιήσεων και πολιτικής πίεσης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε αντιπροσωπεία αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα στις 17.00.
Κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με αναφορά στην εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup, χαρακτηρίζοντάς τη ως εξέλιξη που «σφραγίζει την επιστροφή της χώρας από τη χρεοκοπία στην ανάπτυξη». Πρόκειται αναμφίβολα για μια θετική στιγμή για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, καθώς ενισχύει το θεσμικό αποτύπωμα της χώρας και τη διεθνή της παρουσία.
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τέσσερις άξονες, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το βάθος της κρίσης:
Πρώτον, υποστήριξε ότι φέτος δίνονται περισσότερα χρήματα από πέρυσι, παρά την «αναστάτωση» που έφερε η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς φτάσαμε σε ένα σύστημα που κατέρρευσε υπό το βάρος ελέγχων, καθυστερήσεων και καταγγελιών.
Δεύτερον, διαβεβαίωσε ότι οι καθυστερήσεις αντιμετωπίζονται και ότι θα πληρωθούν ακόμη και όσοι βρίσκονται υπό έλεγχο, εφόσον δικαιούνται χρήματα, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε έναν μηχανισμό που αποδείχθηκε βαθιά προβληματικός.
Τρίτον, έκανε λόγο για διαμαρτυρίες που «οφείλουν να υπολογίζουν και την κοινωνία», μια φράση που επαναλαμβάνεται σχεδόν μηχανικά κάθε φορά που κοινωνικές ομάδες κινητοποιούνται, μεταθέτοντας εμμέσως την ευθύνη στους διαμαρτυρόμενους.
Τέταρτον, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο, καλώντας αντιπροσωπεία αγροτών στο Μαξίμου, χωρίς καμία δέσμευση από πλευράς του αναφορικά με τα ζητήματα των αγροτών
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στον Προϋπολογισμό, τον οποίο χαρακτήρισε «κοινωνικό και αναπτυξιακό», με μόνιμες παρεμβάσεις υπέρ της μεσαίας τάξης, των νέων και των οικογενειών. Παρουσίασε, επίσης, το σχέδιο έως το 2030, κάνοντας λόγο για 2,9 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στην κοινωνία.
Παρά τις εξαγγελίες, η πραγματικότητα για μεγάλο μέρος της κοινωνίας παραμένει η ακρίβεια, η πίεση στο εισόδημα και οι ανισότητες, ενώ οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους ακριβώς επειδή δεν βλέπουν στην πράξη αυτή την «ανοδική πορεία» που περιγράφεται.