Η σημερινή ημέρα, τιμάται η μνήμη των Θωμά πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Βηρύλλου επισκόπου Κατάνης, Μαρτύρων Δομνίνου και Φιλήμονος των εκ Θεσσαλονίκης.
Πατριάρχης Θωμάς Α΄
Η ημερομηνία γέννησής του είναι άγνωστη. Έζησε κατά τα χρόνια της βασιλείας των Αυτοκρατόρων Μαυρικίου και Φωκά. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Ιωάννη το Νηστευτή, ο οποίος τον προεβίβασε και σε σακελλάριο.
Mετά το θάνατο του Πατριάρχη Κυριακού ακολούθησε χηρεία μερικών μηνών, στο τέλος της οποίας νέος Πατριάρχης εξελέγη ο Θωμάς με την βοήθεια του ευρέως αμφισβητούμενου Αυτοκράτορα Φωκά. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή εξελέγη στις 23 Ιανουαρίου του 607[α], ενώ άλλη άποψη αναφέρει την 11η Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Κατόπιν πιέσεων του Πάπα Βονιφάτιου Γ΄, ο Φωκάς τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει τον τίτλο «Οικουμενικός».
Ως Πατριάρχης, φρόντισε με κάθε δυνατό τρόπο τις πνευματικές ανάγκες του ποιμνίου του. Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του έκτισε νέα πτέρυγα του Πατριαρχικού κτιρίου, το οποίο βρισκόταν κοντά στο ναό της Αγίας Σοφίας. Η νέα πτέρυγα περιελάμβανε και αίθουσα, η οποία χρησιμοποιούνταν μετέπειτα στις στέψεις των Αυτοκρατόρων, και η οποία έφερε το όνομά του: «Θωμαΐτης τρίκλινος» Εκεί στεγάστηκε και η Πατριαρχική βιβλιοθήκη.
Πέθανε μετά από τρία έτη Πατριαρχίας, στις 20 Μαρτίου του 610 και κηδεύτηκε τη μεθεπόμενη, λίγο αφού προσεβλήθη από άγνωστη εκείνη την εποχή ασθένεια. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 21 Μαρτίου.
Παράλληλα υπάρχουν και πολλές παγκόσμιες σημαντικά μέρες.
Αναλυτικά
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down
Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου
