Ο βίος και η πολιτεία των τριών νέων υπουργών του Μητσοτάκη

Σχοινάς, Λαζαρίδης και Τουρνάς ανέλαβαν να διαχειριστούν την… καμένη γη

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ (νέος υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης)

Οι δηλώσεις που ξεσήκωσαν σάλο για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Νόμιζε ότι είχε μια στρωμένη καριέρα με ένα κόκκινο χαλί να τον περιμένει με την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ηταν στα σαλόνια της Κομισιόν, μαζί με τη Φον Ντερ Λάιεν, και από την ασφάλεια του επιτρόπου θεωρούσε ότι μπορεί να αποφασίζει για τις τύχες των λαών της Ευρώπης σε κρίσιμα ζητήματα και να ισχυροποιεί διαρκώς τη θέση του.

Εχοντας βάλει το χεράκι του -ή όχι- ο ίδιος επικοινωνιακά, κάθε φορά που στριμωχνόταν ο Μητσοτάκης, άρχιζαν από το πουθενά τα σενάρια περί «τεχνοκράτη πρωθυπουργού» και μεταβατική κυβέρνηση με τις ευλογίες των Βρυξελλών. Με πρώτο φαβορί τον Μαργαρίτη Σχοινά, που εμφανιζόταν ξαφνικά σε παίκτη πρώτης γραμμής. Εστω κι αν το εκτόπισμά του δεν ήταν ποτέ για το πολιτικό Χόλιγουντ, αλλά μόνο για b-movies.

Τελικά, μετά και τις τελευταίες ευρωεκλογές, ο Σχοινάς -ένα από τα τρία πρόσωπα που άλλαξαν χθες στην κυβέρνηση μετά τις καρατομήσεις λόγω του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ- έμεινε στα αζήτητα. Και ευρισκόμενος στην ανάγκη της πολιτικής του επιβίωσης πια, σχεδόν δυο χρόνια μετά, περιμένοντας μια θεσούλα, «αναγκάστηκε» να πει το «ναι». Ή να ζητήσει ένα πόστο ό,τι να ’ναι. Και να ξεπέσει, αναπόφευκτα, από τα σαλόνια στα αλώνια. Δηλαδή, από το κόκκινο χαλί της Φον Ντερ Λάιεν στα μαντριά του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το κακό για τον Σχοινά είναι ότι ο Μητσοτάκης τον έβαλε στα δύσκολα. Και ο πρώην επίτροπος είναι καλομαθημένος. Μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έφυγε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά η ρετσινιά μένει. Και, συν τοις άλλοις, τρέχουν δύο «πυρετοί», της ευλογιάς στις γίδες και του αφθώδους στα βόδια.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι κάποιοι «παλιοί» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ άρχισαν από χθες να κυκλοφορούν κάτι που λίγοι γνώριζαν ή είχαν ακούσει. Την πληροφορία, που ξεκίνησε να αναδημοσιεύεται στα ΜΜΕ αμέσως μετά τον μίνι ανασχηματισμό, ότι ο νέος υπουργός έχει κουμπαριά με τον Μελά, δηλαδή με τον υπόδικο πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Χθες βγήκε στον αέρα απευθείας συνομιλία του γραμματέα της Ν.Δ. Κώστα Σκρέκα με τον Μελά, με τον βουλευτή να ενημερώνεται ότι αυτό που ζητά είναι παράτυπο και πως το σύστημα ηλεκτρονικής υποδοχής των αιτημάτων έχει κλείσει, καθώς παρήλθε η σχετική προθεσμία.

Ωστόσο, ο βουλευτής επιμένει να εξυπηρετηθεί, προβάλλοντας την ισχυρή κομματική ιδιότητα του προσώπου που κατέθεσε το αίτημα. Από την πλευρά του ο «κουμπάρος» Μέλας φέρεται ότι λέει πως θα παρακάμψει το ηλεκτρονικό σύστημα και θα το «κάνει χεράτα», με τον κ. Σκρέκα να του δίνει τα εύσημα. Αμέσως μετά ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί υφιστάμενό του και του δίνει τις σχετικές κατευθύνσεις για την ικανοποίηση του αιτήματος, σημειώνοντας πως πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, καθώς έχουν ζητήσει και οι ίδιοι άλλο «ρουσφέτι» από τον Σκρέκα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώθηκε από την εκλεγμένη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ανάθεση της θέσης του αντιπροέδρου της Κομισιόν και υπεύθυνου για την προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής στον Μαργαρίτη Σχοινά έπειτα από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η θητεία του έληξε τον Νοέμβριο του 2024. Γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη, έγινε ευρωβουλευτής το 2007 και από το 2010 ασχολήθηκε με τις Βρυξέλλες.

Το 2021 είχε προκληθεί σάλος όταν είχε αποκαλύψει με δηλώσεις του ότι η Ε.Ε. δεν αγοράζει ήδη εγκεκριμένες θεραπείες με φάρμακα κατά του Covid προκειμένου να μη «θυσιάσει» τα προαγορασμένα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Είχε πει ακόμα «ότι η Ευρώπη έχει ήδη προαγοράσει εμβόλια όχι μόνο για το 2022, όπως αρκετοί νόμιζαν, αλλά και για το 2023». Προκαταβάλλοντας ότι θα υπάρχει πανδημία, ενώ φυσικά είχε τελειώσει.


ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (υφ. Γεωργίας)

Οταν φώναζε «ποια είναι η Κοβέσι;» και ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

Οσοι γνωρίζουν τον Μακάριο Λαζαρίδη έχουν να λένε ότι πρόκειται για έναν συμπαθή άνθρωπο ήπιων τόνων. Καμία σχέση, δηλαδή, με το αγριεμένο προφίλ που φοβέριζε κόσμο στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Λαζαρίδης, που έχει αναφερθεί σε μερίδα ΜΜΕ και ως «σημιτικός», ήταν αυτός που φώναζε σε τηλεοπτική εκπομπή «δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν υπάρχει…», προσπαθώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι… έντιμη και δεν συναναστρέφεται με «Φραπέδες» και «Χασάπηδες».

«Ποια είναι η Ευρωπαία εισαγγελέας;» φώναζε ο Λαζαρίδης, μην μπορώντας να προβλέψει ότι η Κοβέσι θα διέλυε την υπόδικη κυβέρνηση Μητσοτάκη μπροστά στα μάτια της κοινής γνώμης. «Από πού προκύπτει αυτό; Από πού σας προκύπτει αυτό; Επειδή το λέει η εισαγγελέας, τι είναι; Δεν κατάλαβα; Ηρθε η Ν.Δ. το 2019 και έστειλε τις υποθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στον εισαγγελέα και ήρθε μετά από τρία χρόνια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;» αναρωτιόταν ο Μακάριος Λαζαρίδης.

Η αλήθεια είναι ότι ο Λαζαρίδης έκανε αγώνα για να μπορέσει ο Μητσοτάκης να απεμπλακεί από το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ ή έστω να μαλακώσει τις συνέπειες. Ο πρωθυπουργός τον επιβραβεύει τώρα όχι με ένα υπουργείο, αλλά ως υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Που μάλλον σημαίνει ότι τελικά δεν έκανε και τόσο καλή δουλειά ο Καβαλιώτης βουλευτής. Αν είχε λειτουργήσει άψογα, θα είχε γίνει αυτός υπουργός. Ο Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1969 στην Καβάλα, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία και για πάνω από μία δεκαετία διετέλεσε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα Τύπου και Επικοινωνίας.

Τον Ιανουάριο του 2016 τοποθετήθηκε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος και το 2019 εκλέχθηκε βουλευτής. Κάπως έτσι άρχισε να βγαίνει μπροστά τα δύο τελευταία χρόνια όταν ο άνθρωπος που τον ανέδειξε, ο Μητσοτάκης, χρειάστηκε βοήθειες. Στην εξεταστική ήταν ο εισηγητής της Ν.Δ. Και όχι μόνο δεν είδε πουθενά κάποια παρατυπία, αλλά βρήκε ενόχους σε άλλα κόμματα. Οπως όταν έλεγε πως ο αναπληρωτής γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος και ιδιοκτήτης ΚΥΔ στον Εβρο διερευνάται από τη Δικαιοσύνη με την καταγγελία ότι συμμετείχε στο κύκλωμα των οικολογικών σχημάτων του 2024.

Κάπως έτσι ο Λαζαρίδης επιχειρούσε διαρκώς να ρίξει την ευθύνη σε άλλους και όχι στο ίδιο του το κόμμα. Οπως αποδεικνύεται πλέον, το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ξεκάθαρα «γαλάζιο». Οι συνομιλίες της ντροπής εκθέτουν την κυβέρνηση, κορυφαία στελέχη της, προκαλούν ανασχηματισμούς και, κυρίως, κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Και όχι ασφαλώς ενδείξεις. Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. ήταν μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. που υπερασπίστηκαν με φανατισμό την «Ομάδα Αλήθειας».


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ (νέος υπ.Πολιτικής Προστασίας)

Κόκκινο πανί για τους πυροσβέστες 

Οταν τον Νοέμβριο του 2025 δήλωνε «φεύγω με ένα βιβλίο στην καρδιά μου και με πολλή αγάπη για το Πυροσβεστικό Σώμα και για την Πολιτική Προστασία», δεν περίμενε ότι τόσο σύντομα θα γινόταν υπουργός, έπειτα από τις καραμπόλες λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, σε ένα από τα πιο «επικίνδυνα» υπουργεία, ειδικά με την αντιπυρική περίοδο να είναι προς των πυλών.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της ομιλίας είχε ευχαριστήσει όλους με τους οποίους συνεργάστηκε και ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος που, όπως είπε, δίνουν τη μάχη καθημερινά έξω στο πεδίο, με όλη τους την ψυχή, τον επαγγελματισμό, την ικανότητα που έχουν. «Αντιμετώπισαν 35.500 φωτιές στις τέσσερις τελευταίες πυροσβεστικές περιόδους, ένας τεράστιος αριθμός» σημείωνε.

Γεννημένος στα Χανιά το 1958, διατέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας το 2013-15. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε η ανάληψη της θέσης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στο τότε νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Διατήρησε το αξίωμα μέχρι τις 26 Μαΐου 2023. Επανήλθε στη θέση του υφυπουργού το 2023 και χθες ανακοινώθηκε η επανατοποθέτησή του, αυτή τη φορά στη θέση του υπουργού.

Τον Σεπτέμβριο του 2025 είχε συγκρουστεί με τους πυροσβέστες. Είχε σχεδόν αυτοαποθεωθεί στη Βουλή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει στείλει δύο φορές τα ΜΑΤ να χτυπήσουν ανελέητα τους πυροσβέστες, τους «φροντίζει» και μάλιστα προχωρά στον «εκσυγχρονισμό» της Πυροσβεστικής. Κι όλα αυτά μετά τη δίωξη του προέδρου και του γραμματέα του Πανελλαδικού Σωματείου Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΩΠΥΣΥΠ).

Ολα ξεκίνησαν όταν το ΠΑΣΩΠΥΣΥΠ εξέδωσε δύο αιχμηρές ανακοινώσεις (12/3 και 24/3/2025) ζητώντας την παραίτηση του υφυπουργού, στηλιτεύοντας τη μη προετοιμασία της κυβέρνησης για την αντιπυρική περίοδο. Κι αυτό επειδή η νέα προκήρυξη για τους εποχικούς έκοψε έμπειρο προσωπικό και καθυστέρησε την ανάληψη των καθηκόντων τους – και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, οχήματα και εξοπλισμό, τον οποίο πολλές φορές πληρώνουν οι πυροσβέστες από την τσέπη τους.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Παπαντώνης και ο γραμματέας Νικόλαος Κατσίκης κλήθηκαν σε ΕΔΕ. Τους επιβλήθηκε η ανώτατη χρηματική ποινή στέρησης των μισθών τους κατά 8/10, δηλαδή τους στέρησαν περίπου 900 ευρώ από τα 1.100 που λαμβάνουν. Ως προς την ΕΔΕ που ασκήθηκε στους δύο πενταετείς πυροσβέστες ο υφυπουργός επικαλέστηκε τον Εσωτερικό Κανονισμό Υπηρεσίας της Πυροσβεστικής, τη συσχέτισε και με την «απαίτηση της κοινωνίας για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου στον δημόσιο τομέα» κάνοντας λόγο για ψευδή γεγονότα και συκοφαντίες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός πολιτικής ο Κώστας Αχ. Καραμανλής;

Είναι πολλά τα λεφτά Κώστα για τα οποία ελέγχεσαι!Οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, εάν ευσταθούν, τότε θα σημάνουν το τέλος του Κώστα...

Επιχείρηση υποβάθμισης του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ με γελοιότητες από Αδωνι

Σε μια προκλητική επίδειξη κυνισμού και υποκρισίας, ο Αδωνις Γεωργιάδης ρίχτηκε μπροστάρης (όπως αναμενόταν) στην υπεράσπιση του Μαξίμου και της κυβέρνησης, μετά τις καταιγιστικές...

Κυβέρνηση …κουρελού, ανασχηματισμός πανικού μετά τις παραιτήσεις λόγω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ και...

Στην καρατόμηση υπουργών και υφυπουργών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρατεύοντας ακόμη και τον πρώην ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη...

Χυδαία επίθεση Άδωνι Γεωργιάδη στην Ευρωπαϊκή εισαγγελέα

Για άλλη μία φορά ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο σε μία κυβέρνηση, που είναι βουτηγμένη στα σκάνδαλα.Κάνει πως δεν...

Ο πρωθυπουργός που έκλεινε εκκλησίες

Θυμάστε που ο Μητσοτάκης απαγόρευε την περιφορά του Επιταφίου, αλλά επέτρεπε την περιφορά της Πρωτοψάλτη σε καρότσα φορτηγού;Γράφει ο Παναγιώτης ΛιάκοςOποτε πλησιάζουν οι...

Πόλεμος στο Ιράν: Σαρωτικές αλλαγές στο Πεντάγωνο – Πανικόβλητα βήματα από τον Τραμπ

«Ξήλωμα» της στρατιωτικής ηγεσίας από τον Χέγκσεθ - Στο στόχαστρο υποδομές στην ΤεχεράνηΣε μια κίνηση που προκαλεί τριγμούς στο αμερικανικό στράτευμα εν μέσω πολεμικών...

Μενίδι: Ξυλοκόπησαν καλεσμένο σε γαμήλιο γλέντι και τον έσυραν στην πίστα

Συγκλονιστικό σκηνικό σε γαμήλιο γλέντι στο ΜενίδιΈνα ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό βίας σημειώθηκε σε γαμήλια εκδήλωση σε κέντρο διασκέδασης στο Μενίδι, όταν η γιορτινή ατμόσφαιρα...

«Πυρά» Καρυστιανού για την σκανδαλώδη εξαίρεση της προέδρου της δίκης στη Λάρισα

Σε μια οργισμένη παρέμβαση προχώρησε η Μαρία Καρυστιανού, μετά την απόφαση της προέδρου του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας να ζητήσει την εξαίρεσή της, οδηγώντας τη...

Αντανακλαστικά… παχύδερμου επέδειξε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές, στον απόηχο της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.Στη δήλωσή...

Κυβέρνηση σε αποσύνθεση: Πανικός στο Μαξίμου υπό το βάρος του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ που...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θυμίζει πλέον «πύργο από τραπουλόχαρτα» που καταρρέει με πάταγο, καθώς οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλούν ένα πρωτοφανές πολιτικό...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ