Στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας βρίσκεται η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η Ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει για τη σύσταση ή μη προανακριτικής επιτροπής, έπειτα από τα σχετικά αιτήματα που κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η διαδικασία αφορά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, και την πρώην υφυπουργό, Φωτεινή Αραμπατζή. Η συζήτηση διεξάγεται στη βάση δύο διακριτών προτάσεων: της αυτοτελούς πρότασης που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της κοινής πρωτοβουλίας που εκδηλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη Νέα Αριστερά.
Το κλίμα στο κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς η σημερινή συνεδρίαση ανοίγει ένα έντονο πολιτικό 48ώρο. Το πρόγραμμα της συζήτησης περιλαμβάνει δύο κύκλους ομιλητών, με τη συμμετοχή συνολικά 30 βουλευτών, ενώ οι εισηγητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή.
Δύο κάλπες και μυστική ψηφοφορία
Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, η διαδικασία θα κορυφωθεί με μυστική ψηφοφορία. Στο εσωτερικό της αίθουσας θα στηθούν δύο ξεχωριστές κάλπες –μία για κάθε ελεγχόμενο πρώην κυβερνητικό στέλεχος– προκειμένου το σώμα να αποφανθεί για τη συγκρότηση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, οι δύο πρώην υπουργοί στερούνται του δικαιώματος ψήφου στη διαδικασία που αφορά τα πρόσωπά τους. Διατηρούν, ωστόσο, το δικαίωμα να λάβουν τον λόγο από το βήμα της Ολομέλειας για να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.
Η στάση των εμπλεκόμενων προσώπων
Τόσο ο Σπήλιος Λιβανός όσο και η Φωτεινή Αραμπατζή απορρίπτουν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι δεν έχουν καμία απολύτως εμπλοκή στις υπό διερεύνηση παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Ο πρώην υπουργός έχει χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης ανυπόστατη και προϊόν μικροπολιτικής σκοπιμότητας, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είχε κινηθεί θεσμικά για τον περιορισμό των διαχρονικών προβλημάτων του οργανισμού, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα στοιχεία που θα παρουσιάσει θα ανατρέψουν το κατηγορητήριο.