Με κροκοδείλια δάκρυα για τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος επιχείρησε να ανοίξει το υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για «βαθιά θλίψη» της Πολιτείας, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται διαρκώς ανεπαρκής απέναντι στις φλόγες.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη γύμνια της Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε την ευρωπαϊκή συμφωνία για την παραγωγή των νέων Canadair, ανακοινώνοντας ωστόσο ότι το πρώτο από αυτά θα παραδοθεί στην Ελλάδα… το μακρινό 2028. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «έχουμε μπροστά μας δύσκολες μέρες», μεταθέτοντας επί της ουσίας ξανά την ευθύνη στους πολίτες, από τους οποίους ζήτησε να επιδείξουν «τη μέγιστη προσοχή».
Το αποκορύφωμα, ωστόσο, ήρθε κατά την αναφορά του στο μείζον εθνικό μας θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να βαφτίσει τη διαφαινόμενη νέα προδοσία εις βάρος της Κύπρου ως απλή «ενδιαφέρουσα κινητικότητα ύστερα από καιρό».
Μιλώντας για την επανεκκίνηση των άτυπων συζητήσεων, παρουσίασε την προοπτική μιας διευρυμένης Διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ ως «ένα σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», επιχειρώντας να ωραιοποιήσει τις επικίνδυνες εξελίξεις στο παρασκήνιο.
Η υπόλοιπη ατζέντα
Κατά τα λοιπά, σε ένα υπουργικό συμβούλιο ενόψει των θερινών διακοπών της Βουλής χωρίς «βαριά» νομοθετική δραστηριότητα, η ατζέντα περιελάμβανε:
Την παρουσίαση απολογιστικών στοιχείων για την οδική ασφάλεια από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Την πορεία των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και την Εθνική Στρατηγική για τα Ύδατα.
Το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας.
Τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής για την Πυρηνική Ενέργεια.
