Το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» έρχεται απλώς να επικαλύψει επικοινωνιακά μια τετελεσμένη αποτυχία. Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αρθρογραφεί σε τόνο παράκλησης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, η πραγματικότητα τον διαψεύδει, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο έχουν ήδη οδηγηθεί σε πλήρες ναυάγιο, αφήνοντας την Αθήνα χωρίς κανένα ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την απουσία προόδου με όρους προσωπικής προβολής. Στο κείμενό του, ο πρωθυπουργός επικαλείται το παράδειγμα της Ταπισερί της Μπαγιέ για να ζητήσει την επανένωση των αρχαίων μαρμάρων, διαπιστώνοντας ωστόσο αυτό που η βρετανική πλευρά είχε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό: το Λονδίνο ουδέποτε συζήτησε σοβαρά τη μόνιμη επιστροφή, εμμένοντας στην απαράδεκτη πρόταση του δανεισμού.
Εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση
Το δημοσίευμα της «Telegraph» έχει ήδη φέρει στην επιφάνεια την έντονη απογοήτευση της ελληνικής πλευράς και επιβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί ιθύνοντες έχουν ήδη σφυρίξει τη λήξη των συζητήσεων. Απέναντι σε αυτή τη στάση, η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να προτάξει σοβαρές και αυστηρές κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο.
Χωρίς σχέδιο πίεσης και με τους Βρετανούς να αγνοούν επιδεικτικά τις εκκλήσεις, η επιλογή των δημοσίων παρεμβάσεων στον ξένο Τύπο λειτουργεί πλέον αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Η διπλωματία των άρθρων επιβεβαιώνει τελικά τη στρατηγική αμηχανία της Αθήνας μπροστά στην αδιαλλαξία του Βρετανικού Μουσείου.