Διαδικτυακή δημοπρασία έργων Ελλήνων ζωγράφων

Εγγονόπουλος, Παρθένης και άλλοι στο 37ο Greek Sale του οίκου Bonhams

Υψηλής ποιότητας έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα δημοπρατούνται στο 37ο Greek Sale του οίκου Bonhams, που θα διεξαχθεί στην έδρα του, στο Λονδίνο, στις 18 Νοεμβρίου. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρία εικαστικών συμβούλων Art Expertise στην Αθήνα και η συμμετοχή θα είναι αποκλειστικά διαδικτυακή, τηλεφωνική ή με γραπτή προσφορά.

Δημοπρατούνται 118 σπουδαία έργα ζωγραφικής διαχρονικής αξίας και δύο φωτογραφικά έργα, προερχόμενα από σημαντικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζουν είναι το μνημειακών διαστάσεων «Ομηρική σκηνή: Επεισόδιο από τον πόλεμο της Τροίας» του υπερρεαλιστή Νίκου Εγγονόπουλου, με αξία 150.000-200.000 λίρες Αγγλίας.

Η ελαιογραφία φιλοτεχνήθηκε το 1938, ανήκει στην προπολεμική περίοδο του καλλιτέχνη και εκτέθηκε το 1954 στην Μπιενάλε της Βενετίας, αποτελώντας σταθμό στη ζωγραφική του καριέρα, καθώς ήταν ο πρώτος Ελληνας ζωγράφος που εκπροσώπησε τη χώρα του στη διοργάνωση με ατομική έκθεση. Στα σπουδαιότερα έργα της δημοπρασίας περιλαμβάνονται και πέντε έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη, αξίας 30.000-120.000 λιρών Αγγλίας. Πρόκειται για ένα μέρος των συνολικά 11 έργων που είχε φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος κατόπιν παραγγελίας, το 1939, από τον υπουργό – διοικητή Κώστα Κοτζιά και τον δήμαρχο Αθηναίων Αμβρόσιο Πλυτά για την ολοκλήρωση του προγράμματος διακόσμησης του δημαρχιακού μεγάρου.

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Δήμος Αθηναίων αδυνατούσε να καταβάλει το υπόλοιπο της συμφωνημένης αμοιβής στον καλλιτέχνη κι έτσι τα έργα παρέμειναν στην κατοχή του έως τον θάνατό του.

Ξεχωρίζουν επίσης τα έργα «Το Ερωτικό» (1977) του Γιάννη Μόραλη, αξίας 180.000-250.000 λιρών Αγγλίας, «Το Πανηγύρι στον Πειραιά για την παραλαβή της σοδειάς του Κονιάκ» (1930) του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, αξίας 70.000-90.000 λιρών, ενώ αναμένεται να εκδηλωθεί αυξημένο ενδιαφέρον για έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης των Θεoδώρου Στάμου, Απoστόλου Γεωργίου και Λουκά Σαμαρά.

Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται ακόμη έργα των Νικολάου Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Γεωργίου Ιακωβίδη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Σπύρου Παπαλουκά, Φώτη Κόντογλου, Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Αλέκου Κοντόπουλου, Αλέκου Φασιανού, Κώστα Τσόκλη, Δημήτρη Μυταρά κ.ά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα