Παγκόσμια διάκριση για το Αδριάνειο

Στόχος του Δήμου Χαλανδρίου είναι το Υδραγωγείο, το σημαντικότερο μνημείο της πόλης, να επανενταχθεί στην καθημερινότητα των κατοίκων

Πριν από λίγες ημέρες το Χαλάνδρι προκρίθηκε στην τελική 15άδα του 6ου Διεθνούς Βραβείου Αστικής Καινοτομίας της Guangzhou (Καντόνα) της Κίνας για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural HIDRANT, που στοχεύει στην ανάδειξη του ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου, του σημαντικότερου μνημείου του αρχαίου κόσμου στην πόλη. Η περίπτωση του Χαλανδρίου επιλέχθηκε μεταξύ 274 υποψηφιοτήτων από 193 δήμους, 54 χωρών, ως ένα από τα κορυφαία παραδείγματα αστικής καινοτομίας.

Τι αξιολόγησαν οι κριτές από 11 χώρες του κόσμου; Καινοτομία, αποτελεσματικότητα, συνάφεια με την τοπική εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και της Νέας Ατζέντας για τις Πόλεις (NUA) των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτές τις προκλήσεις το Χαλάνδρι απάντησε, μέσω του Cultural HIDRANT, με καινοτόμες πολιτικές διαχείρισης του υλικού και άυλου πολιτισμού, των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων της πόλης, στη βάση των σύγχρονων αστικών και περιβαλλοντικών συνθηκών και αναγκών.

Σημειώνεται ότι το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί μνημείο μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο λειτουργεί περίπου 1.900 χρόνια μετά την κατασκευή του. Η διαχείριση των υδάτων του βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΕΥΔΑΠ. Τονίζεται ότι σήμερα οδηγούνται στη θάλασσα ετησίως τουλάχιστον 800.000 κ.μ. υπόγειου νερού της πόλης, που προέρχεται από το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Αν αξιοποιηθεί το υδραγωγείο, το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μη πόσιμες χρήσεις, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες των δήμων από τους οποίους διέρχεται.

15.000 νέες φυτεύσεις

Στόχος του Δήμου Χαλανδρίου είναι το αθέατο υδραγωγείο να επανενταχθεί στην καθημερινότητα των κατοίκων, με μια σειρά από παρεμβάσεις. Το έργο των αστικών αναπλάσεων του Αδριάνειου, που έχει ήδη αρχίσει, είναι το μεγαλύτερο τέτοιο έργο που έχει γίνει ποτέ στο Χαλάνδρι. Περιλαμβάνει αναπλάσεις 21.400 τ.μ., σε τέσσερις γειτονιές της πόλης, οι οποίες, πέρα από την ανάδειξη του υδραγωγείου ως ιστορικού μνημείου, στοχεύουν στη δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων, με πεζοδρομήσεις, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και 15.000 νέες φυτεύσεις (180 δέντρα και 14.800 θάμνοι), με στόχο να πρασινίσουν οι γειτονιές και οι αυλές των σχολείων, όπου θα δημιουργηθούν, επίσης, κήποι, που θα ποτίζονται από το νερό του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Εξοικονόμηση

Επιπλέον των έργων ανάπλασης αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή του νέου υπόγειου δικτύου διανομής νερού από το Αδριάνειο Υδραγωγείο από την ΕΥΔΑΠ. Η επανάχρηση του νερού αποτελεί, μάλλον, τη σημαντικότερη δράση κυκλικής οικονομίας που γίνεται σήμερα στο Χαλάνδρι. Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοικοι της πόλης, είτε συνδεθούν με το δίκτυο μη πόσιμου νερού είτε παίρνουν το νερό με τις υδροφόρες του δήμου, θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για το πότισμα του κήπου τους, για παράδειγμα, εξοικονομώντας έτσι 10.000 κ.μ. πόσιμου νερού και συνολικά 25.000 κ.μ. νερού ετησίως.

Η συμμετοχικότητα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος και εφαρμόστηκε σε όλα τα στάδια, από τη σύλληψη και τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο συνδιαμορφώθηκε, με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της πόλης και τους όρους για μια κουλτούρα βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτή ήταν η μεγάλη πρόκληση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει το πρόγραμμα Cultural HIDRANT, το οποίο υλοποιείται με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Πράσινου Ταμείου και ίδιους πόρους του δήμου. Τώρα, τρία χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης του έργου για το Αδριάνειο Υδραγωγείο, φαίνεται ότι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης του Χαλανδρίου είναι εφικτό, και είναι αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της πόλης και την ευημερία των κατοίκων της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα