Επί σκηνής Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη

Ζωντανεύουν οι εμβληματικές ηρωίδες «Αγγέλα Παπάζογλου» και «Λωξάντρα». Δύο μονόλογοι από την ηθοποιό Αννα Βαγενά

«Η Σμύρνη συναντιέται με την Κωνσταντινούπολη» είναι ο τίτλος της παράστασης που ανεβάζει από αύριο η Αννα Βαγενά στο θέατρο Αλάμπρα, ενσαρκώνοντας μόνη της δύο σπουδαίες Ελληνίδες που έζησαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, την Αγγέλα Παπάζογλου, τη Σμυρνιά πρόσφυγα από το ομώνυμο έργο του Γιώργη Παπάζογλου, και τη Λωξάντρα, τη θρυλική κοκόνα της Κωνσταντινούπολης από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου.

Εως τις 10 Δεκεμβρίου θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο η «Αγγέλα Παπάζογλου» στις 8 μ.μ. και κάθε Κυριακή η «Λωξάντρα» στις 7 μ.μ., με την επίγνωση πως η Αννα Βαγενά ερμηνεύει εδώ και πολλά χρόνια, με ιδιαίτερη επιτυχία, θεατρικούς μονολόγους βασισμένους σε λογοτεχνικά κείμενα.

Είναι δύο από αυτούς, η «Αγγέλα Παπάζογλου», η μακροβιότερη παράσταση με την ίδια πρωταγωνίστρια στη χώρα μας, και η «Λωξάντρα», σε δική της διασκευή από το ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων Εστία, που παρουσιάζονται τη φετινή θεατρική περίοδο. Οπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι της παρουσίασης, η πρώτη παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε.

Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η Ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Ελληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της. Η «Αγγέλα Παπάζογλου» ήταν η πρώτη θεατρική αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, στην προσφυγιά και στον ξεριζωμό. Βασίστηκε ως θεατρικό στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης», με επιλογή κειμένων και μουσική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία μαζί με την πρωταγωνίστρια. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο επιτυχημένος του χώρου Μάριος Σπηλιόπουλος.

Η «Λωξάντρα» θεωρείται ένας ύμνος στην Πόλη και τη γυναικεία δύναμη, και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, που διαβάστηκε με πάθος από πολλές γενιές Ελλήνων πριν γίνει σήριαλ για την ελληνική τηλεόραση, με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Βαλάση. Το 2016 η Αννα Βαγενά διασκεύασε το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και το παρουσιάζει σε έναν μονόλογο διάρκειας δύο ωρών.

Η ηρωίδα της παράστασης, η Λωξάντρα, έζησε στην Κωνσταντινούπολη έως το 1914, οπότε απεβίωσε. «Μέσα από τη ζωή της βλέπουμε στην παράσταση το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν σε αυτήν», τότε που οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ζωντανές, οι οικογένειες συναντιόνταν στις γιορτές και γλεντούσαν όλοι μαζί. Εδώ η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι της πρωταγωνίστριας και η μουσική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα