Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει στο τέλος του 2024

Οι εργασίες στον ναό είναι σε εξέλιξη, με περίπου 500 τεχνίτες να εργάζονται για την ανάπλασή του

Στις 8 Δεκεμβρίου 2024, πέντε χρόνια και επτά μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του κτιρίου ηλικίας 860 ετών, τον Απρίλιο του 2019, αναμένεται να ανοίξει και πάλι για το κοινό η Παναγία των Παρισίων, όπως υποσχέθηκε σε πρόσφατη επίσκεψή του στο εργοτάξιο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εντός χρονοδιαγράμματος, με περίπου 500 τεχνίτες να εργάζονται για την ανοικοδόμηση του ναού, διασφαλίζοντας ότι το παρισινό ορόσημο θα είναι έτοιμο για τη μεγάλη επαναλειτουργία του σε λιγότερο από έναν χρόνο. Ηδη το καμπαναριό του καθεδρικού ναού, στεφανωμένο από έναν ολοκαίνουργιο χρυσό κόκορα, ξαναπήρε τη θέση του στον ορίζοντα του Παρισιού.

Καμπαναριό

Ο προηγούμενος κόκορας του καμπαναριού του καθεδρικού ναού είχε βρεθεί κατεστραμμένος ανάμεσα στα συντρίμμια την επομένη της πυρκαγιάς. Στο εσωτερικό του υπήρχαν τα λείψανα του αγίου Ντενί και της αγίας Γενεύης, καθώς και ένα θραύσμα από το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού, τα οποία παρέμειναν άθικτα και τώρα έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του νέου κόκορα.

Ο παλαιός κόκορας, μαζί με τα έξι βιτρό παράθυρα που πρόκειται να αντικατασταθούν, θα στεγαστεί σε ένα νέο μουσείο αφιερωμένο στην Παναγία των Παρισίων, τα εγκαίνια του οποίου ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον Μακρόν. «Θα είναι ένα μουσείο τέχνης, ένα μουσείο ιστορίας, ένα μουσείο που θα περιγράφει το μόνιμο εργοτάξιο της Παναγίας των Παρισίων» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία ο αιώνας μας «να έχει τη θέση του ανάμεσα στους πολλούς άλλους που εμφανίζονται στα έργα αυτού του καθεδρικού ναού». Προ ημερών, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε έναν διαγωνισμό για να επιτρέψει σε σύγχρονους καλλιτέχνες να αναδημιουργήσουν έξι από τα βιτρό παράθυρα στη νότια πλευρά της Παναγίας των Παρισίων, προκειμένου να «σηματοδοτήσουν τον 21ο αιώνα». Επίσης, σε ανάμνηση του Γάλλου στρατηγού που επέβλεπε την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων πριν από τον θάνατό του σε ορεινό ατύχημα νωρίτερα φέτος, χαράχθηκε το όνομά του στο ξύλο του καμπαναριού.

Ο Ζαν Λουί Ζορζελάν «θα παραμείνει για πάντα» μέρος της Παναγίας των Παρισίων δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά στη διαδικασία χάραξης στις 8 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η δρύινη κορυφή του καθεδρικού ναού ξαναβρήκε τη θέση της. Επιπλέον, ένας σφραγισμένος σωλήνας, ο οποίος περιέχει έγγραφο με τα 2.000 ονόματα όσων συμμετείχαν στα έργα, τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του χρυσού κόκορα.

Δωρεές

Το κόστος της ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 700.000.000 ευρώ. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 846.000.000 ευρώ από δωρεές από 340.000 δωρητές σε 150 χώρες. Σύμφωνα με την οργάνωση Rebuilding Notre Dame de Paris (δημόσιος φορέας υπεύθυνος για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού), υπάρχουν σχεδόν 250 εταιρίες και εργαστήρια τέχνης σε όλη τη Γαλλία που εργάζονται για την αναγέννηση του καθεδρικού ναού.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πυρκαγιά του 2019, τα δύο πρώτα χρόνια των εργασιών αφιερώθηκαν στην εξασφάλιση του κτιρίου, στην ολοκλήρωση των μελετών του έργου και την ανάθεση των προσφορών. Η φάση της αποκατάστασης άρχισε επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2021.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα