Σάμος: Θωρακίζεται ο ναός του Ηραίου

Το υπουργείο Πολιτισμού ολοκλήρωσε τη μελέτη πυρασφάλειας για την κάλυψη του αρχαιολογικού χώρου

Τη μελέτη πυρασφάλειας για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου στη Σάμο, ενταγμένο, από το 1992, στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ολοκλήρωσε το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο συνολικού προγράμματος προστασίας των αρχαιολογικών χώρων από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Η μελέτη περιλαμβάνει μέτρα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας τόσο για τον καθαυτόν αρχαιολογικό χώρο όσο και για τα συνολικά οκτώ κτίσματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του περιφραγμένου χώρου. Προβλέπεται η κατασκευή μόνιμου υδροδοτικού δικτύου πυρόσβεσης στον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο, το οποίο προϋποθέτει την εγκατάσταση υπόσκαφου αντλιοστασίου και υπόσκαφης δεξαμενής νερού.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, στη Σάμο, αποτελεί έναν από τους 25 μείζονες αρχαιολογικούς χώρους για τους οποίους το υπουργείο Πολιτισμού εκπονεί σχέδια αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά. Οι φωτιές αποτελούν μια συνεχή πηγή κινδύνου για το νησί της Σάμου, και η ολοκληρωμένη θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου, έναντι μιας πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς, αποτελεί προτεραιότητα, την οποία θέσαμε μετά από αυτοψία μας στον χώρο. Πρόκειται για την πρώτη, ολοκληρωμένη μελέτη πυρασφάλειας που έχει εκπονηθεί για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Σάμου. Μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί της μελέτης, στόχος μας είναι η ταχύτερη δυνατή ένταξη της υλοποίησης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

Προβλέπεται, κατά μήκος της περίφραξης του χώρου, ένας συνδυασμός 18 πυροσβεστικών φωλιών και εννέα κανονιών με ακτίνες κάλυψης, ώστε να προστατεύεται περιμετρικά το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου. Τα κτίρια προβλέπεται ότι θα εφοδιαστούν με αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης για την έγκαιρη ειδοποίηση εκδήλωσης φωτιάς, αλλά και με σύστημα φωνητικής αναγγελίας που θα συνεργάζεται με τον πίνακα πυρανίχνευσης, έτσι ώστε όταν ανιχνεύεται φωτιά να ακούγεται μήνυμα με οδηγίες εκκένωσης. Τα συστήματα πυρόσβεσης με τα οποία θα εφοδιαστούν τα κτίρια είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο ύδρευσης του χώρου και όχι με το μόνιμο υδροδοτικό δίκτυο, το οποίο καλύπτει τον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο. Στα κτίρια προβλέπεται, επίσης, να τοποθετηθούν πυροσβεστήρες, φωλιές υδροδοτικού δικτύου και πυροσβεστικές φωλιές, ενώ ανιχνευτές θα τοποθετηθούν στις οροφές τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα