Με σύνθημα «συλλογικές συμβάσεις παντού» οι επαγγελματίες ηθοποιοί πραγματοποίησαν σε συγκέντρωση το απόγευμα.
Οι ηθοποιοί είναι «ξεκρέμαστοι» εργασιακά γι αυτό διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετά από 13-14 χρόνια απουσίας θεσμικής ρύθμισης.
Όλα τα θέατρα της χώρας παρέμειναν κλειστά, ενώ το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην οδό Βουκουρεστίου, μπροστά από το θέατρο «Παλλάς», όπου πέρα από ηθοποιούς, το παρών έδωσαν επίσης εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού και σπουδαστές δραματικών σχολών.
«Απεργούμε γιατί ζητάμε την υπογραφή και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης μας όπως την έχει αποφασίσει ο κλάδος μας σε γενική συνέλευση. Απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο να βγάζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο όνομα μας κι εμείς να εργαζόμαστε χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα», τονίζει- μεταξύ άλλων- το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.
Όπως ανάφερε και ο Νίκος Καραγεώργης, πρόεδρος του ΣΕΗ κλιμακώνουν με νέα απεργία και Γενική Συνέλευση στις 15 του μήνα για καλύτερη οργάνωση της μάχης.
«Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει πιο μεγάλη δύναμη από την ενότητα ενός κλάδου. Η επιτυχία μας οφείλεται σε όλους τους συνάδελφους του πίστεψαν στον αγώνα μας, που τον έκαναν δική τους υπόθεση. Από αυτή τη σκοπιά είμαστε ήδη νικητές. Έχουμε μια πεπατημένη για τη συνέχεια. Όταν το σωματείο λέει θα πιέσουμε με απεργία οι συνάδελφοι το έκαναν πράξη. Εκεί είναι η δύναμή μας. Αποδείξαμε στη πράξη ότι εμείς είμαστε το θέατρο, εμείς και οι μουσικοί και οι χορευτές και οι συνάδελφοι μας ταξιθέτες, τεχνικό προσωπικό. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει τέχνη.
Και τέλος, Τέχνη δεν υπάρχει χωρίς κοινό και σε αυτό το κοινό που σήμερα στερήθηκε τη πρόσβαση στο αγαθό του θεάτρου λέμε. Είμαστε μαζί σας! Σε κάθε αγώνα δικό σας για όλα, για την ακρίβεια για τα εργασιακά σας δικαιώματα, ενάντια στη δυσωδία που αναβλύζει από το σημερινό σύστημα. Η αυλαία έπεσε για όλους μας, γιατί όλοι μαζί θα δώσουμε τους αγώνες του μέλλοντος.
Θα είμαστε μαζί σας ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο κράτος που θέλει να συνηθίσουμε να βλέπουμε φέρετρα με τη σημαία της αυτοθυσίας για το έθνος (όπως είπε οι υπουργός). Ε, λοιπόν αν έχουμε να πούμε κάτι στο κοινό μας σήμερα που δεν μας είδε στη σκηνή είναι πως δίνουμε υπόσχεση να είμαστε μαζί!».
«Στηρίζουμε τον αγώνα των ηθοποιών» τόνισε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Επεσήμανε ότι σήμερα δίνεται «μια μεγάλη απάντηση», «μια μάχη που μας κάνει πιο δυνατούς».









