Νεκροί 23 εμβολιασμένοι στη Νορβηγία

Οι Αρχές ερευνούν τα αίτια των θανάτων και τη σχέση με το παρασκεύασμα της Pfizer

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Νορβηγία, όπου τουλάχιστον 23 άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού κατέληξαν. Την ανακοίνωση έκανε ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων της χώρας, σπεύδοντας να τονίσει πως δεν χρειάζεται πανικός και πως τα περιστατικά θα ερευνηθούν ένα προς ένα προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τους θανάτους. «Ενημερωθήκαμε για 23 θανατηφόρα περιστατικά μετά τον εμβολιασμό. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται τα 13 πρώτα από αυτά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πέραν, πάντως, του ενδεχομένου οι θάνατοι να μη σχετίζονται με το εμβόλιο, ο αρχίατρος του νορβηγικού οργανισμού φαρμάκων ανέλυσε μία άλλη πτυχή, αυτή που κυρίως ανησύχησε τους αρμοδίους. «Αυτά τα στοιχεία μπορεί να υποδεικνύουν ότι συνήθη συμπτώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο, όπως ο πυρετός και η ναυτία, μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο ορισμένων ανθρώπων μεγάλης ηλικίας με αδύναμη υγεία» υπογράμμισε ο αρχίατρος του οργανισμού Σίγκουρντ Χορτέμου.

Ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της αμερικανικής εταιρίας Pfizer και της γερμανικής BioNTech άρχισε στη Νορβηγία στις 27 Δεκεμβρίου του 2021. Οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν ήταν -όπως και σε πολλές ακόμα χώρες- οι ηλικιωμένοι που διέμεναν σε οίκους ευγηρίας στο Οσλο. Στις αρχές του έτους έγινε γνωστό ότι τρεις άνθρωποι που έμεναν σε διαφορετικές περιοχές και οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί πέθαναν, ωστόσο ο θάνατός τους ενδέχεται να μη σχετίζεται με τον εμβολιασμό και τα περιστατικά αυτά διερευνώνται.

Συνολικά μέχρι αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech 21.000 άνθρωποι, ενώ στις 12 Ιανουαρίου η Νορβηγία άρχισε να παραλαμβάνει εμβόλια της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας Moderna, με τα οποία θα αρχίσει και νέους εμβολιασμούς πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι εποπτικοί φορείς επισημαίνουν πως αυτές οι λίγες ακόμα περιπτώσεις θανάτων μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να μελετώνται προσεκτικά προκειμένου να εξάγονται εξατομικευμένα συμπεράσματα που δεν θα επιτρέψουν την αύξηση του σκεπτικισμού έναντι των εμβολίων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα