Εμφύλιος φαρμακευτικών για τα δισ.

Η Merck «καρφώνει» τη Pfizer για παρενέργειες, καθώς το σκεύασμα πρέπει να λαμβάνεται μαζί με χάπι κατά του HIV

Κι ενώ η πανδημία συνεχίζεται με την Όμικρον να επελαύνει, οι φαρμακοβιομηχανίες συνεχίζουν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς σε έναν τομέα που -όπως και των εμβολίων- είναι πολύ επικερδής, αυτόν των φαρκάκων έναντι του Covid-19.

Αυτή τη φορά, η Merck, η οποία έχει αναπτύξει το πρώτο αντιιικό χάπι κατά του κορονοϊού, άφησε αιχμές για το αντίστοιχο φάρμακο της ανταγωνίστριας Pfizer, λέγοντας πως θα δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένους ασθενείς που παίρνουν άλλα φάρμακα για άλλες παθήσεις.

Ο Ελιάβ Μπαρ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Merck, σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ανέφερε ότι και τα δύο αντιιικά χάπια χρειάζονται για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τον κορονοϊό. Όμως, παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του κατά του ανταγωνιστικού χαπιού, αναφέροντας ότι μερικοί ασθενείς δεν θα μπορούν να το πάρουν λόγω των πιθανών παρενεργειών του σε άλλες θεραπείες που ακολουθούν.

Μια απαίτηση του αντιιικού χαπιού της Pfizer να λαμβάνεται μαζί με το φάρμακο ριτοναβίρη (ritonavir) κατά του HIV σημαίνει, κατά τον Μπαρ, ότι το εν λόγω αντιιικό χάπι κατά του κορονοϊού δεν θα είναι κατάλληλο για χορήγηση σε πολλούς ανθρώπους που έχουν άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις για τις οποίες κάνουν φαρμακευτική θεραπεία, την οποία μπορεί να παρεμποδίσει η ταυτόχρονη χρήση του ritonavir.

Όπως είπε ο Μπαρ, «η ριτοναβίρη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του HIV εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα φάρμακο που ειδικά αναστέλλει την ικανότητα του σώματος να διασπά τα φάρμακα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό συμβαίνει με τρόπο απίστευτα μη εξειδικευμένο. Υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά φαρμάκων που οι άνθρωποι παίρνουν, ιδίως φάρμακα τα οποία δυστυχώς σχετίζονται με παθήσεις που ενέχουν κινδύνους».

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» την προηγούμενη εβδομάδα εντόπισε μια «άκρως υψηλή συχνότητα» αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων σε νοσηλευόμενους Ισπανούς ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι έπαιρναν το αντιιικό φάρμακο lopinavir μαζί με το ritonavir.

Σύμφωνα πάντως με τη Pfizer, το ritonavir έχει καλό προφίλ ασφαλείας όταν χρησιμοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα