Η Όμικρον φέρνει το τέλος της πανδημίας;

Επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι το νέο στέλεχος προκαλεί ήπια συμπτώματα, ενώ έχει γενετικό υλικό από το κοινό κρύωμα

Την ώρα που κάποιοι βιάζονται -γιατί άραγε;- να «βαπτίσουν» τη μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορονοϊού ως την «απόλυτη απειλή», εν μέσω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της πανδημίας και σε μια φάση κατά την οποία η Δέλτα είναι εκείνη που προκαλεί πληθώρα θανάτων γονατίζοντας τα εθνικά συστήματα υγείας παγκοσμίως, επιστήμονες έρχονται να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Συγκεκριμένα, εμφανίζονται αισιόδοξοι, τονίζοντας πως, αν και η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι μεγαλύτερη, τα συμπτώματά της είναι πολύ ήπια. Μάλιστα, κάποιοι εκ των ειδικών δεν διστάζουν να πουν πως τα συμπτώματα αυτής της εκδοχής του κορονοϊού ομοιάζουν με αυτά που έχει ένα απλό κρύωμα, ενώ η πλειονότητα όσων μολυνθούν είναι ασυμπτωματική και δεν χρήζει νοσηλείας.

Η ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον συγχρόνως δείχνει ικανή να εκτοπίσει τη Δέλτα, με τον Πολ Οφιτ, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών των ΗΠΑ, να δηλώνει με αφορμή αυτό πως «έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει το πιο επιθετικό στέλεχος του ιού, με αποτέλεσμα τελικώς ο τελευταίος να μοιάζει με ένα κοινό κρυολόγημα».

Παράλληλα, Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα μετάλλαξη έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα. «Η παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό – πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εταιρία ανάλυσης Δεδομένων Nference, με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ. Τέλος, και ο καθηγητής Αντριαν Χιλ, ειδικός σε θέματα εμβολιασμών, δήλωνε τις τελευταίες ώρες πως «αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλλει τους πνεύμονες, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα».

Παρ’ όλα αυτά, όμως, κι ενώ τα νέα δεδομένα σκορπούν μια έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία, όλοι οι ειδικοί καταλήγουν στην άποψη πως «ακόμη πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ώστε να «αναγνώσουμε» καλύτερα τα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης, με τον εμβολιασμό, βέβαια, κατά του κορονοϊού να παραμένει το πιο ισχυρό όπλο απέναντι στην ασθένεια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα