H πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη

H πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με έμφαση στον παιδικό και νεανικό διαβήτη αποτέλεσε έναν από τους κύριους στόχους του έργου IpA Shield II «Κοινές δράσεις για την προάσπιση και βελτίωση της Δημόσιας Υγείας στη Διασυνοριακή Περιοχή» που οδεύει στο τέλος του.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες χρόνιες παθήσεις με ιδιαίτερη συμβολή στο φορτίο νοσηρότητας και θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ αποτελεί μία από τις συχνότερες χρόνιες νόσους της παιδικής ηλικίας και προσβάλει παιδιά κάθε ηλικίας. Μέσα από το έργο IpA Shield II, οι εταίροι του έργου υλοποίησαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το διαβήτη και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Ειδικότερα, οι εταίροι του έργου προχώρησαν στη σχεδίαση και παραγωγή πρωτότυπου τρίγλωσσου έντυπου υλικού αλλά και οπτικοακουστικών μηνυμάτων για τον διαβήτη. Το υλικό περιλαμβάνει το έντυπο «Ας μιλήσουμε για τον διαβήτη», με το οποίο και χρησιμοποιώντας απλά μηνύματα, ζωηρά χρώματα και όμορφες εικόνες, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης επιχειρεί να μιλήσει στα παιδιά της διασυνοριακής περιοχής για το παιδικό σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα το Νοσοκομείο Κιλκίς ετοίμασε ένα τρίπτυχο φυλλάδιο για τη σημασία των δράσεων πραγματοποίησης προληπτικών εξετάσεων και της έγκαιρης πρόληψης του διαβήτη. Επιπλέον οργανώθηκαν ενημερωτικά σεμινάρια και ημερίδες για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, ενώ σημαντικό τμήμα αυτών των δράσεων ήταν αφιερωμένο ειδικά στον παιδικό και νεανικό διαβήτη. Επίσης, μία από τις σημαντικότερες δράσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η δημιουργία και λειτουργία Κέντρου για τον Διαβήτη στο Νοσοκομείο της Γευγελής.

Τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμο στη σελίδα του έργου στο YouTube βίντεο για το διαβήτη που ετοίμασε το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο IpA Shield II και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του στη διεύθυνση https://ipashieldii.eu/.

                                                                                                   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΣΑΛΙΚΑΚΗΣ

Διοικητής  της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης

To έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση
 και εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα