Οργή λαού

«Βούλιαξαν» χθες από «Αγανακτισμένους» οι πλατείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή των διαδηλωτών να ξεπερνά κάθε προηγούμενο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη. Περισσότερα από 100.000 (!) άτομα, κάθε ηλικίας, πήραν τα… κατσαρολικά τους και κατέκλυσαν το Σύνταγμα για να δώσουν ένα δυνατό μήνυμα σε όσους υποθηκεύουν τα όνειρά μας στήνοντας ένα μεγάλο πάρτι διαμαρτυρίας μπροστά από τη Βουλή αλλά και στους γύρω δρόμους. Τα συνθήματα για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η πατρίδα μας («με το έτσι, με το θέλω την κάνατε μπου…») εναλλάσσονταν με τον εθνικό ύμνο αλλά και χαρακτηρισμούς όπως «κλέφτες» και «κουφάλες, έρχονται κρεμάλες».

Κάθε τρεις και λίγο ο κόσμος απένειμε το παράσημο της ανοιχτής παλάμης προς πάσα κατεύθυνση και, κυρίως, προς τη Βουλή, ενώ πρωταγωνιστής στα συνθήματα που ακούγονταν ήταν (ποιος άλλος;) ο πρωθυπουργός. Τα «Γιωργάκη μα… δεν ήρθαμε για πλάκα» και «Γιωργάκη, ρουφιάνε, Αμερικάνε» είχαν την τιμητική τους περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Σε πρώτο πλάνο οι διαδηλωτές είχαν και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς ο κόσμος ήθελε να δώσει την απάντησή του στο «μαζί τα φάγαμε»: «Οσο και να τον χτυπάω δεν το αφήνει το πατατάκι» αναγραφόταν σε μια εικόνα κολλημένη σε μια κατσαρόλα, που έδειχνε τον Θεόδωρο Πάγκαλο να τρώει με μανία τσιπς. Οι αγανακτισμένοι πολίτες ζητούσαν ρυθμικά «δικαιοσύνη», ενώ τον παλμό έδιναν ξυλοπόδαροι οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το συγκεντρωμένο πλήθος όταν έκαναν την εμφάνισή τους. Δεν έλειψαν και τα «όργανα», αφού εκτός από τα γνωστά τύμπανα μια ομάδα νέων έπαιζε μουσική σε βραζιλιάνικους ρυθμούς και ξεσήκωνε τους παρευρισκομένους.

Μπροστά από τη Βουλή ζωγραφισμένα χαρτόνια που κρατούσαν πολίτες σχημάτιζαν τη φράση «η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια», ενώ νεότεροι αλλά και μεγαλύτεροι δήλωναν αποφασισμένοι να δώσουν το «παρών» μέχρι τελικής πτώσης. «Θα μείνω εδώ μέχρι να φύγουν αυτοί, θέλω πίσω το μέλλον που μου κατέστρεψαν» λέει στη «δημοκρατία» ο 28χρονος Κώστας, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο είναι άνεργος. Από το βράδυ του Σαββάτου έχει κατασκηνώσει στο Σύνταγμα και είναι αποφασισμένος να παραμείνει εκεί. Εντυπωσιακή, πάντως, είναι η οργάνωση των «Αγανακτισμένων» καθώς έχουν φτιάξει ομάδες σίτισης, καθαριότητας, ακόμα και ιατρείο. Αλλά και ο κ. Χριστόφορος δεν το βάζει κάτω, που είναι 73 ετών και δεν έχει χάσει ούτε μία συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων». «Και ούτε πρόκειται να χάσω» ξεκαθαρίζει στη «δημοκρατία». Και συνεχίζει: «Δεν το κάνω για μένα, εγώ ό,τι ήταν να ζήσω το έζησα, αλλά θέλω τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου να μπορούν να ονειρεύονται».

Δίπλα στις σκηνές των «Αγανακτισμένων» έχουν στηθεί και δεκάδες πάγκοι μικροπωλητών, που καλούν τον κόσμο να αγοράσει από σάντουιτς, σουβλάκια, μέχρι σημαίες και σφυρίχτρες. Ανάμεσα στους αγανακτισμένους εμφανίστηκαν και οι «300 Ελληνες», που καλούν τους πολίτες να υπογράψουν προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα για την κατάργηση του Μνημονίου και την έξοδο της χώρας μας από τον έλεγχο του ΔΝΤ.

Εύη Πανταζοπούλου

Φωτ: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα