Είναι κάτοικοι Ελλάδας, αλλά κάνουν μεγάλο τζίρο με πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί σε φορολογικούς παραδείσους (offshore), όπως τα νησιά Κέιμαν και το Λουξεμβούργο. Πρόκειται για χιλιάδες ευκατάστατους Ελληνες, όπως δείχνει ο τζίρος των πιστωτικών καρτών, οι οποίοι έχουν μεταφέρει μεγάλα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογικών παραδείσων και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με έλεγχο «πόθεν έσχες» από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα μεγάλα ποσά των συναλλαγών και τα εμβάσματα ποσών που έχουν κάνει σε τράπεζες του εξωτερικού δικαιολογούνται από το εισόδημα που έχουν δηλώσει.
Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έτριβαν τα μάτια τους όταν άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία για τη χρήση στην Ελλάδα πιστωτικών καρτών, οι οποίες είχαν εκδοθεί από τράπεζες φορολογικών παραδείσων. Τα στοιχεία τα έλαβαν από τις ελληνικές τράπεζες που διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες αλλά και από διεθνείς τραπεζικές υπηρεσίες. Τι ακριβώς εντόπισαν;
Στο υπουργείο Οικονομικών χτύπησε πριν από μερικούς μήνες καμπανάκι, όταν συγκεντρώθηκαν πληροφορίες ότι πραγματοποιούνται πολλές συναλλαγές μεγάλης αξίας με πιστωτικές κάρτες, οι οποίες είχαν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού που εδρεύουν σε υπεράκτια τραπεζικά κέντρα και χώρες που φημίζονται για τη σκληρότητα της νομοθεσίας περί τραπεζικού απορρήτου. Από τα στοιχεία που πήρε το υπουργείο από τις τράπεζες προέκυψε ότι Ελληνες κάτοικοι είχαν στην κατοχή τους τις ξένες πιστωτικές κάρτες και πραγματοποιούσαν αναλήψεις μεγάλων ποσών από αυτές, καθώς και καθημερινές συναλλαγές και συναλλαγές μεγάλης αξίας (π.χ. αγορά ταξιδιωτικών πακέτων, χρήση σε σούπερ μάρκετ, αγορά καυσίμων).
Η κατοχή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί σε offshore χώρες, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί σοβαρή ένδειξη για φοροδιαφυγή, η οποία πρέπει να ελεγχθεί. Οπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, με την ψήφιση στις αρχές Αυγούστου της διάταξης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που επιτρέπει την πλήρη και με συνοπτικές διαδικασίες άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών, θα ξεκινήσει έλεγχος «πόθεν έσχες» στις κραυγαλέες περιπτώσεις χρήσης πιστωτικών καρτών εξωτερικού. Συγκεκριμένα θα ελεγχθεί αν οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών έχουν μεταφέρει με εμβάσματα χρήματα στις offshore χώρες καθώς και αν τα χρήματα αυτά μαζί με τις εγχώριες καταθέσεις τους και τις δαπάνες μέσω των πιστωτικών καρτών δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει. Στην περίπτωση που δεν δικαιολογούνται θα εφαρμοστεί η διάταξη του φορολογικού νόμου του Απριλίου του 2010, ο οποίος επιβάλλει φόρο έως και 45% στα κεφάλαια που εντοπίζονται από την Εφορία και δεν έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων. Σημειώνεται ότι το ίδιο ισχύει και για τα ποσά που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό και τα οποία εντοπίζονται μέσω των εμβασμάτων και δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων.
Σπύρος Δημητρέλης