Νέοι εκβιασμοί της Φιλανδίας για τη συμμετοχή της στο πακέτο βοήθειας

Επιμένουν σε -ταπεινωτικές και απαράδεκτες για τους Ελληνες- απαιτήσεις οι Φινλανδοί, ζητώντας τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρο για τα νέα δάνεια. Συγκεκριμένα, η Φινλανδία, με την οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησε εν κρυπτώ για την παροχή εγγυήσεων για τη συμμετοχή της σκανδιναβικής χώρας στο νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, προτείνει τώρα τη μεταβίβαση των ελληνικών κρατικών κεφαλαίων σε μια εταιρία holding (συμμετοχών) με έδρα το Λουξεμβούργο. Τα περιουσιακά στοιχεία, με βάση την πρόταση των Φινλανδών, θα διατηρηθούν εκεί ως εμπράγματη εγγύηση σε περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα πρόσθετα δάνεια που θα λάβει.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, το σχέδιο, που εκπονήθηκε τον Ιούνιο, παραμένει στο πλαίσιο των φινλανδικών απαιτήσεων για εγγυήσεις με αντάλλαγμα πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, «εάν δεν περάσει το δικό της, είναι πιθανόν η Φινλανδία να αποχωρήσει από τη συμφωνία για την ελληνική διάσωση, προκαλώντας χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές».

Στο έγγραφο που κυκλοφόρησε με τη μορφή non paper στις χώρες της ευρωζώνης οι Φινλανδοί περιγράφουν με ποιο τρόπο το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να εγκρίνει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στην εταιρία του Λουξεμβούργου. Το Ταμείο θα έχει όλες τις μετοχές στην εταιρία holding, όμως αυτές θα διατηρούνται σε θεματοφυλακή από ένα τρίτο μέρος.

Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας η ιδιοκτησία της εν λόγω εταιρίας περνά στα χέρια των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Αν η αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας συμμετοχών δεν επαρκεί για τις απαιτήσεις εγγυήσεων ή αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνειά της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ιδιοκτησία των μετοχών σε θεματοφυλακή μεταβιβάζεται άμεσα στα θιγόμενα κράτη-μέλη» εξηγεί.

Παράλληλα, το φινλανδικό σχέδιο σηματοδοτεί πιθανή τιτλοποίηση των πάγιων στοιχείων που θα κρατούνται στο Λουξεμβούργο, χρησιμοποιώντας τις εισπράξεις που θα προκύψουν, από ένα αεροδρόμιο για παράδειγμα, ως εγγύηση για τα δάνεια. «Η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα κάνει και την αποτίμηση και τη ρευστοποίησή τους πολύ ευκολότερη» αναφέρεται.

Εν τω μεταξύ, οι απαιτήσεις του Ελσίνκι έχουν εγείρει αντίστοιχες αξιώσεις από τις Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβενία και Σλοβακία για την ίδια μεταχείριση, απειλώντας να καταστρέψουν την προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Η στήριξη της Φινλανδίας, αν και μικρή, είναι σημαντική για την Ελλάδα, καθώς η ΑΑΑ αξιολόγησή της προσθέτει βαρύτητα στο τελευταίο σχέδιο διάσωσης της 21ης Ιουλίου.

Από την άλλη, εναντίον των εγγυήσεων τάσσονται μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γερμανία, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει προνομιακή διαχείριση ενός δανειστή έναντι των υπολοίπων.

Η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής δεν θα πρέπει να εκτροχιαστεί λόγω των διαφωνιών στις εγγυήσεις που θα μπορούσαν να προσφερθούν, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img