Από το κόσκινο της Εφορίας πρόκειται να περάσουν οι αποδείξεις που υπέβαλαν, μαζί με τη φορολογική τους δήλωση, περίπου 50.000 φορολογούμενοι. Τη δειγματοληπτική επαλήθευση των ποσών που δήλωσαν ως δαπάνες με αποδείξεις οι φορολογούμενοι ζητεί με ειδική εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, την οποία απέστειλε στις εφορίες όλης της χώρας.
Πώς θα επιλεγούν όσοι θα ελεγχθούν; Με βάση όσα ορίζονται στην εγκύκλιο, η επιλογή θα γίνει από τις εφορίες, με σύγκριση του ύψους του δηλωθέντος εισοδήματος με την αξία των αποδείξεων που δηλώθηκαν. Ειδικότερα, σε κάθε Εφορία θα συσταθεί μια τριμελής επιτροπή υπαλλήλων που θα αναλάβει το έργο του δειγματοληπτικού ελέγχου των αποδείξεων. Στις εφορίες που παραλαμβάνουν μέχρι 10.000 φορολογικές δηλώσεις θα ελεγχθούν 50 φορολογούμενοι για τις αποδείξεις που υπέβαλαν, στις εφορίες που παραλαμβάνουν από 10.000 έως 20.000 φορολογικές δηλώσεις θα ελεγχθούν 100 φορολογούμενοι, στις εφορίες που παραλαμβάνουν 20.000 έως 30.000 φορολογικές δηλώσεις θα ελεγχθούν 200 φορολογούμενοι και στις εφορίες που παραλαμβάνουν πάνω από 30.000 δηλώσεις θα ελεγχθούν τουλάχιστον 300 φορολογούμενοι.
Η εγκύκλιος ορίζει ότι η επιλογή του δείγματος που θα ελεγχθεί θα γίνει μεταξύ αυτών που εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό ποσό αποδείξεων σε σχέση με το εισόδημα που έχουν υποβάλει. Για παράδειγμα, αν ένα ζευγάρι έχει δηλώσει συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ και οι δαπάνες με αποδείξεις που δήλωσαν ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ, θα ελεγχθούν. Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι θα ελεγχθούν για τις αποδείξεις περίπου 50.000 φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση χειρόγραφα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες ή τις έχουν ταχυδρομήσει. Πώς θα γίνει ο έλεγχος; Υπάλληλος της Εφορίας θα ανοίξει τον φάκελο των αποδείξεων που έχει υποβάλει ο φορολογούμενος και θα αθροίσει μία μία τις αποδείξεις που έχουν υποβληθεί. Αν διαπιστωθεί ότι το άθροισμα υπολείπεται του ποσού που δηλώθηκε από τον φορολογούμενο, τότε ο τελευταίος θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμα, πρόσθετο φόρο και προσαυξήσεις για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και διαδικασία ελέγχου για όσους υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέσω Ιντερνετ και μετά την εκκαθάρισή τους προκύπτει επιστροφή φόρου κάτω των 1.500 ευρώ (όσοι δικαιούνται μεγαλύτερη των 1.500 ευρώ επιστροφή ελέγχονται υποχρεωτικά) ή καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο (χρεωστικό εκκαθαριστικό).
Ακόμη στα ταχυδρομεία πολλές δηλώσεις
Εντολή στις εφορίες να παραλάβουν φορολογικές δηλώσεις που βρίσκονται ακόμη στα ταχυδρομεία και να τις αποστείλουν άμεσα για εκκαθάριση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έδωσε με άλλη εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών. Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, λόγω της καθυστέρησης αποστολής τους από τις εφορίες στη ΓΓΠΣ.
Σπύρος Δημητρέλης