Τραγούδια που περιγράφουν τη διάθεση για ελευθερία, κομμάτια που υμνούν τις χαμένες αρετές τού σήμερα· δηλαδή την ευθύτητα, τη δικαιοσύνη, την διαύγεια. Σε αυτά τα εξαιρετικά τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης είναι αφιερωμένη η μουσική παράσταση που στις 26 Μαρτίου φιλοξενεί το θέατρο Badminton. Τίτλος αυτής της επετειακής συναυλίας «1821 Τραγούδια των Επαναστατημένων Ελλήνων» και στόχος της η παρουσίαση του μουσικού πλούτου όλων εκείνων των ανθρώπων οι οποίοι, μην μπορώντας να υποφέρουν τον ζυγό, κατέφευγαν στα βουνά αναζητώντας την ελευθερία τους.
«Προσπαθήσαμε και συμπεριλάβαμε στην παρουσίαση αυτή όσο το δυνατόν περισσότερα κλέφτικα τραγούδια. Να αναδειχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα όλες οι θεματικές που προκύπτουν από τα τραγούδια των κλεφτών» δήλωσε στη «δημοκρατία» για το επικείμενο αφιέρωμα ο συνθέτης μουσικής και τραγουδιού και καλλιτεχνικός διευθυντής των κύκλων συναυλιών του θεάτρου Badminton Μιχάλης Κουμπιός.
Πρωταγωνιστής μάλιστα σε αυτό θα είναι ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές δημοτικών τραγουδιών της γενιάς του, ο Παναγιώτης Λάλεζας. Στο πλευρό του, οι δεξιοτέχνες μουσικοί Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Νίκος Μέρμηγκας και Κώστας Μαρκετάκης αλλά και 300 χορευτές παραδοσιακών συγκροτημάτων. «Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε αυτή την παράσταση όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα εκπροσωπούνται. Ετσι οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν επί σκηνής πολλές φορεσιές των περιοχών από όπου προέρχονται».
Επί σκηνής θα βρεθούν οι χορευτικές ομάδες των Πολιτιστικών Συλλόγων Αρχαίας Κορίνθου «Απόλλων», Δήμαινας, Αρχαίας Επιδαύρου, Αθικίων αλλά και του Πνευματικού Κέντρου Αγίου Νικολάου Κορίνθου, ενώ, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Κουμπιός, την παράσταση θα εμπλουτίσουν οι αφηγήσεις των Ευγένιου Σπαθάρη και Μίκη Θεοδωράκη.
«Στα βουνίσια τραγούδια των επαναστατημένων Ελλήνων ξεχωρίζω ένα μοναδικό ρωμαλέο ύφος. Εχουν μια άγρια τόλμη στη σύλληψη, στη σύνθεση και στις σκέψεις, που η απλότητα και το καθημερινό ύφος της έκφρασης τις κάνει να ξεπετάγονται πιο ζωντανές απ’ ό,τι θα πετύχαινε μια γλώσσα εμφατική και πιο στολισμένη… Αισθάνεται κανείς σε όλες αυτές τις συνθέσεις την επίδραση των τόπων που τις ενέπνευσαν, αισθάνεται πώς πρωτοβγήκαν στα βουνά» αναφέρει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του με τίτλο «Ελληνικά δημοτικά τραγούδια» ο γνωστός περιηγητής Κλοντ Φλοριέλ το 1824 στο Παρίσι προσπαθώντας να αναλύσει τη σημασία των τραγουδιών αυτών για τον Ελληνα της επαναστατικής περιόδου.
Η μουσική αυτή παράσταση είναι αφιερωμένη στη μεγάλη κυρία του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού Δόμνα Σαμίου, η οποία έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο. Η συναυλία «1821 Τραγούδια των επαναστατημένων Ελλήνων» θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Badminton (Αλσος Στρατού, Γουδή) στις 26 Μαρτίου. Στις 20.30. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.
Τα «Δώδεκα ευζωνάκια» της Επανάστασης
Στο πλούσιο ρεπερτόριο του αφιερώματος περιλαμβάνονται κομμάτια όπως «Τα τρία καράβια της Ανατολικής Ρωμυλίας», τα «Δώδεκα ευζωνάκια», το «Μοιρολόι του Αλή Πασιά», «Τι έχεις, καημένε πλάτανε» αλλά και δεκάδες ακόμη γνωστά παραδοσιακά. Δημοτικά τραγούδια που ύμνησαν τα κατορθώματα των ηρώων και τις νικηφόρες μάχες τους, άσματα που αφηγήθηκαν τους άθλους των επαναστατών ηρώων μας και ενέπνευσαν τους μεταγενέστερους.
«Είναι αλήθεια ότι τα κλέφτικα έχουν μεγάλη βαρύτητα για έναν ακόμη λόγο: Διότι κατάφεραν να μας πάνε παρακάτω αλλά και να επιδράσουν σε όλους τους σημαντικούς ποιητές του 20ού αιώνα. Οι Βαλαωρίτης, Παλαμάς, Μαλακάσης, Κρυστάλλης, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης δέχτηκαν μεγάλες επιρροές από τα εμβληματικά αυτά τραγούδια, γεγονός που φαίνεται εξάλλου και από την πλούσια εργογραφία τους» υποστήριξε ο κ. Κουμπιός.
Γιώτα Βαζούρα