Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, καθώς δυναμώνει τα κόκαλα και τα δόντια, προστατεύει από τον καρκίνο, ρυθμίζει την πίεση, ηρεμεί τα νεύρα και συμβάλλει στην καύση του λίπους. Ωστόσο, όταν λαμβάνεται ανεξέλεγκτα μέσω συμπληρωμάτων και χωρίς ιατρική συμβουλή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής!
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στη Γερμανία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Heart», τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν απομακρύνουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, αν το ασβέστιο δεν λαμβάνεται πρώτα μέσω τροφών όπως το γάλα, το τυρί, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και οι σαρδέλες. Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη σε περίπου 24.000 συμμετέχοντες ηλικίας από 35 έως 64 ετών, οι οποίοι έδωσαν λεπτομερείς πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς και για το αν λαμβάνουν συχνά συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων.
Οπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που λαμβάνουν συστηματικά συμπληρώματα ασβεστίου χωρίς να έχει προηγηθεί ιατρική σύσταση διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή, σε σχέση με όσους λαμβάνουν ασβέστιο μόνο από τη διατροφή τους και δεν παίρνουν κανένα συμπλήρωμα.
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι επιστήμονες διερευνούν την ωφελιμότητα των συμπληρωμάτων, λόγω των παρενεργειών που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση τους. «Η οστεοπόρωση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τις γυναίκες, γι’ αυτό είναι ανεύθυνο από την πλευρά των επιστημόνων να τις συμβουλέψουν να κόψουν τα συμπληρώματα ασβεστίου χωρίς να έχουν προηγηθεί λεπτομερείς εξετάσεις. Ωστόσο, πρέπει να προσδιορίζονται πάντα οι δυνητικοί κίνδυνοι και αν υπερτερούν των πλεονεκτημάτων που έχουν για τους πάσχοντες» τόνισαν οι ερευνητές.
Παράλληλα όμως τονίζουν πως σε ό,τι αφορά τη διατροφή, προτού συστήσουν κάποιες τροφές στις γυναίκες, οι γιατροί πρέπει να ελέγχουν αν ο οργανισμός τους τις μεταβολίζει. Για παράδειγμα, μετά την ηλικία των 50 ετών ο οργανισμός των περισσότερων γυναικών δεν μεταβολίζει το γάλα, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων, άρα και εγκεφαλικού.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη


