Αφού πέρασε από τις κουζίνες 400 μαμάδων, έμαθε χιλιάδες συνταγές και γύρισε δύο φορές την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη, κάνοντας… μουσικομαγειρικά σόου σε σχολεία, επανήλθε στη μικρή οθόνη με οικονομικές προτάσεις ακόμη και για τον ίδιο του τον εαυτό.
Ο Ευτύχης Μπλέτσας επανέκαμψε μέσα από το Μακεδονία ΤV, όπου κάθε Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα (17.30) παρουσιάζει την εκπομπή «Food IQ»… από την κουζίνα του σπιτιού του. Αποστολή του δεν είναι να κάνει μια ακόμη εκπομπή μαγειρικής. Αυτό είναι άλλωστε ξεπερασμένο κόνσεπτ. Οπως μας εξηγεί ο ίδιος:
«Ο κόσμος δεν θέλει πια γκουρμέ συνταγές και υπεργαστρονομικές προτάσεις. Αυτά από τη μία τα έχει βαρεθεί και από την άλλη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά για να τα φτιάξει. Η δική μας εκπομπή έχει στόχο να λύσει όλες τις απορίες των τηλεθεατών για τα φαγητά που τρώμε καθημερινά, αλλά που στην πραγματικότητα δεν τα γνωρίζουμε. Ποια είναι η διαδρομή που ακολουθούν μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας;
Γιατί κάποιες τροφές μάς γεμίζουν ενέργεια και κάποιες άλλες μας αρρωσταίνουν; Και πώς μπορούμε να κάνουμε έξυπνους συνδυασμούς τροφών; Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε». Σύμφωνα με τον Ευτύχη, η εκπομπή «Food IQ» βασίζεται σε κάποιους πυλώνες πάνω στους οποίους έχει στηθεί η εκπομπή. Στον πρώτο προτείνει στο κοινό ένα προϊόν το οποίο μπορεί να το μαγειρέψει απλά, χωρίς κόστος και υγιεινά.
Στον δεύτερο αναλαμβάνει δράση η διαιτολόγος Βιργινία Παπαεμμανουήλ, η οποία αναλύει, όχι με επιστημονικό τρόπο, τα οφέλη των τροφών. Στην τρίτη ενότητα ο καθηγητής Βιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μπαίνει στο εργαστήρι και εξηγεί τη συμπεριφορά των τροφών στο μαγείρεμα. Η επόμενη ενότητα αποτελείται από συμβουλές για οικονομία στα ψώνια.
Ο παρουσιαστής, για την πραγμάτωση της εκπομπής, δεν χρειάστηκε να μετακομίσει σε κάποιο στούντιο, γιατί τα γυρίσματα τα κάνει στην κουζίνα του σπιτιού του. «Αυτό έγινε για λόγους οικονομίας. Αλλωστε, έχω γυρίσει πολλά βίντεο με συνταγές στην κουζίνα μου. Το καλό είναι ότι ο χώρος είναι ζεστός, οικείος και ο κόσμος θα μας βλέπει σε μια πραγματική κουζίνα και όχι μέσα σε ένα ψυχρό πλατό. Εχει κι αυτό τη σημασία του». Και μη νομίζετε ότι τελειώσαμε με το περιεχόμενο της εκπομπής. Γιατί ο Ευτύχης σε κάθε ταξίδι του ανά τον κόσμο, έτσι για να υπάρχει, νοίκιαζε ένα τηλεοπτικό συνεργείο και κατέγραφε συνήθειες και συνταγές.
Ετσι, μην παραξενευτείτε όταν δείτε γυρίσματα από την Αυστραλία, την Αμερική, τη Νότια Αφρική, την Ταϊλάνδη ή την Κωνσταντινούπολη.
Οσο για το ότι η εκπομπή «Food IQ» φιλοξενείται από ένα μικρό σχετικά αλλά πανελλαδικής εμβέλειας κανάλι; «Χίλιες φορές ένα μικρότερο κανάλι. Σου δίνει μεγάλη ελευθερία κι αυτό είναι τεράστια ευτυχία» καταλήγει ο Ευτύχης.
Κωνσταντίνα Γαρνέλη


