Η οικονομική κρίση ξαναγεμίζει τις εκκλησίες! Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι ειδικοί, σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν το φαινόμενο της αυξημένης προσέλευσης των Ελλήνων και των Ελληνίδων στους ναούς. Σύμφωνα με τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ιωάννη Κουρεμπελέ, «υπάρχει μια έντονη στροφή στη θρησκεία για τον λόγο ότι και η ίδια η κρίση προκαλεί τη θρησκευτική ανάγκη του ανθρώπου να αναζητήσει ελπίδα στην οριακότητα, μέσα στην οποία ζει καθημερινά». Εκτός από την ανάγκη της ελπίδας που τους καλύπτει το υπερβατικό, οι Ελληνες φαίνεται να διακατέχονται τελευταία και από τη διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο. Ωστόσο, ένας ακόμα λόγος για τη «στροφή» αυτή, όπως επισημαίνει ο κ. Κουρεμπελές, είναι ότι η θρησκεία προσφέρει στον άνθρωπο διεξόδους ώστε να μην κλειστεί στον εαυτό του, αλλά αντιθέτως να προτάξει την πραγματική κοινωνία με τον άνθρωπο.
Εκτός όμως από την ανάγκη της προσφοράς στον συνάνθρωπο που καταλαμβάνει τους Ελληνες -έχοντες και μη έχοντες-, ιδίως τον τελευταίο χρόνο, ο ρόλος και η κινητοποίηση της χριστιανικής Εκκλησίας στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς είναι εξίσου σημαντικός στη διαμόρφωση αυτής της τάσης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και ο καθηγητής ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογίας του ΑΠΘ Ηρακλής Ρεράκης, σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό η φιλανθρωπία αντιμετωπίζεται ως πρακτική που απορροφά τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης στην κοινωνική ζωή». Βέβαια, όπως τονίζει ο ίδιος, «δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις που οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας απομάκρυναν τους πιστούς από κοντά τους», υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη της ορθής διαχείρισης της συγκεκριμένης κατάστασης από τους ανθρώπους του Κλήρου, μακριά από ακρότητες και σχετικοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά την πρότερη απομάκρυνση των Ελλήνων από την πίστη, ο κ. Ρεράκης κάνει λόγω για πνευματική και όχι οικονομική κρίση, «καθώς εδώ και 40 χρόνια στην Ελλάδα υπήρχε πρόβλημα στους θεσμούς και στην εξουσία, το οποίο οδήγησε τελικά στη σημερινή κατάσταση». Αυτό βέβαια δεν αποτελεί ελληνική «καινοτομία», αφού τα ίδια συνέβησαν και στο σύνολο των ευρωπαϊκών καθολικών χωρών, κάτι που εκφράζεται με τον χαρακτηριστικό όρο «ευρωπαϊκός χειμώνας»· όρος που δίνει το στίγμα της απομάκρυνσης των Ευρωπαίων από τη θρησκεία εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Αγγελος Σκορδάς


