Την κρισιμότητα του πρώτου αγώνα αύριο με την Πολωνία και τη φιλοδοξία της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που είναι η νίκη κόντρα σε κάθε αντίπαλο, επιβεβαίωσαν με τα λόγια τους οι ποδοσφαιριστές του Φερνάντο Σάντος, οι οποίοι δεν δίστασαν να πουν ότι έχουν «δικαίωμα στο όνειρο».
Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι περήφανοι που βρίσκονται στο Euro: «Η ομάδα μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Αυτό που κατάφερε η Εθνική το 2004 είναι ό,τι σημαντικότερο έχουμε πετύχει. Είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί, αλλά κάθε ομάδα έχει στόχους και όνειρα. Κοιτάμε όλους τους αντιπάλους στα μάτια».
Ο αμυντικός του Ολυμπιακού εξήγησε ότι οι φίλαθλοι δίνουν ώθηση στην ομάδα: «Βλέπω τις ευχές του κόσμου, μέσω της ιστοσελίδας της ΕΠΟ, κι αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να προσπαθήσουμε και να δώσουμε χαρά σε όσους μας στηρίζουν».
«Μακάρι να φέρω γούρι» είπε ο Γρηγόρης Μάκος για την πρώτη του συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση, συμπληρώνοντας: «Εχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, ξέρουμε την κρισιμότητα του παιχνιδιού με την Πολωνία και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη». Ο Γιώργος Σαμαράς θέλει η Εθνική να αποτελέσει ευκαιρία για να ξεχάσει έστω για λίγο ο κόσμος τα προβλήματά του: «Εχουμε καλή ψυχολογία και θα δώσουμε τα πάντα για τη νίκη. Πιστεύουμε στους εαυτούς μας, στην ομάδα και στον τρόπο λειτουργίας της κι αυτό είναι το πιο σημαντικό».
Για τον Φορτούνη αμφιταλαντεύεται για το αρχικό σχήμα ο Φερνάντο Σάντος αντί του Σαμαρά. Η απογευματινή προπόνηση κράτησε χτες μία ώρα προκειμένου να μην πιεστούν οι ποδοσφαιριστές, δύο ημέρες πριν από το πρώτο ματς.
Απάντηση σε όσους καταστροφολογούν έδωσε ο Σοφοκλής Πιλάβιος. «Θέλουμε εδώ να δείξουμε ότι η χώρα υπάρχει και λειτουργεί κανονικά, δεν χρειάζονται οι φωνές για το αντίθετο που ακούμε στα ΜΜΕ του εξωτερικού. Τα παιδιά γνωρίζουν ότι το τουρνουά είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα και θέλουν να δώσουν χαρά σε όλους τους Ελληνες. Δεν συμμεριζόμαστε τις φωνές που λένε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αναξιόπιστο. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η Ελλάδα πατάει γερά στα πόδια της».
Την Ελλάδα έχρισε φαβορί ο προπονητής της Πολωνίας Φράντσιζεκ Σμούντα στην ιστοσελίδα της UEFA:
«Εμείς δεν διαθέτουμε ποδοσφαιριστές με ανάλογη εμπειρία. Η Ελλάδα θα αισθανθεί φαβορί και έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει». Ο Μπλαστσικόφσκι της Ντόρτμουντ χαρακτήρισε το πρώτο ματς με την Ελλάδα το πιο σημαντικό. Ο σούπερ σταρ του παρελθόντος Μπόνιεκ είπε ότι ενδεχόμενη ήττα από τη Ελλάδα θα είναι «δράμα! Δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια».
Δύο αναφορές στην Εθνική έκανε ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί: «Εάν δείτε τους προπονητές των δύο ομάδων της πρεμιέρας, είναι πιθανό να έχουμε αγώνα χωρίς γκολ», η πρώτη, και «Tα προγνωστικά πολλές φορές ανατρέπονται, όπως έγινε με την Ελλάδα το 2004», η δεύτερη.
Στον 1ο όμιλο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (3-15 Ιουλίου) μαζί με τη διοργανώτρια Εσθονία, την Ισπανία και την Πορτογαλία κληρώθηκε η Εθνική Νέων.


