Δύσκολοι οι καιροί για σύγχρονους Indiana Jones, όμως οι Ελληνες φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών βρήκαν ένα πρωτότυπο τρόπο για να χρηματοδοτήσουν την αποστολή τους στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να συμμετέχουν σε ανασκαφές στην περιοχή όπου βρισκόταν η βορειοανατολική Μεσοποταμία, ένας τόπος με ιδιαίτερη ιστορία και σημασία.
Καθότι η αποστολή τους, δηλαδή τα αεροπορικά εισιτήρια, ήταν αδύνατο να καλυφθούν από πόρους του πανεπιστημίου, οι νεαροί εξερευνητές σκέφτηκαν να απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα μέσω Διαδικτύου προς όσους θέλουν και μπορούν να τους βοηθήσουν. Ακολουθώντας την τελευταία τάση στη χρηματοδότηση έργων, που ακούει στο όνομα crowdfunding, δηλαδή χρηματοδότηση από πλήθος χορηγών, οι Ελληνες φοιτητές δημιούργησαν ένα βίντεο, το οποίο έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα http://www.indiegogo.com/p/115719, καλώντας όσους επιθυμούν να τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να συμμετάσχουν στην αποστολή στην αλλοτινή Μεσοποταμία.
«Παρακαλούμε κάντε μας μια δωρεά και στείλτε μας εκεί» καλούν οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί Ελληνες φοιτητές μέσω του βίντεο. Οι έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών, που υλοποιεί σε συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, εστιάζονται σε τρεις τοποθεσίες, στο Τελ Νάντερ, που βρίσκεται εντός των ορίων του Ερμπιλ, της πρωτεύουσας της Κουρδικής Περιφέρειας στο βόρειο Ιράκ, στο Τελ Μπάκρτα, 28 χλμ. νοτιοδυτικά του Ερμπιλ, και στα Αρβηλα.
Οι ενδιαφερόμενοι υποστηρικτές δεν έχουν παρά να επισκεφθούν τον ιστότοπο, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να συμμετάσχουν με όποιο χρηματικό ποσό επιθυμούν. Ακόμα και το πιο μικρό ποσό έχει αξία για την πραγματοποίηση του στόχου, που είναι να συγκεντρωθούν 6.000 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζουν τα αεροπορικά εισιτήριά τους.


