Οι πολιτικές και λαϊκές αντιδράσεις για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κορυφώνονται στην Ιταλία, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο ακόμη και παραίτησης του πρωθυπουργού Λέτα – άρα και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες! Χθες οπαδοί του Καβαλιέρε, που κατέφθασαν με περίπου 500 πούλμαν από όλη τη χώρα, συμμετείχαν σε διαδήλωση συμπαράστασης που διοργάνωσαν μέλη του κόμματός του Λαός της Ελευθερίας κοντά στην κατοικία του στη Ρώμη, στην οποία το «παρών» φέρεται να έδωσε και ο ίδιος ο Καβαλιέρε.
Η κυβέρνηση Λέτα πρέπει να συνεχίσει το έργο της, δήλωνε χθες ο Μπερλουσκόνι απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους οπαδούς του, ενώ την ίδια στιγμή για ακόμη μία φορά επέμεινε στην αθωότητά του. «Πρέπει να σας πω, κοιτάζοντάς σας στα μάτια, ότι είμαι αθώος» είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πολιτικός.
Στο κέντρο της πρωτεύουσας, πάλι, ήταν προγραμματισμένη αντιδιαδήλωση του λεγόμενου «μοβ κινήματος». Οι αντιδράσεις στους δρόμους απηχούν το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών, που χαρακτηρίζεται εκρηκτικό.
Μετά τις απειλές υπουργών που ανήκουν στον Λαό της Ελευθερίας ότι θα εγκαταλείψουν την κυβέρνηση και την επιμονή της Κεντροδεξιάς για απονομή χάριτος στον πρώην πρωθυπουργό, οι εκπρόσωποι του κεντροδεξιού κόμματος στη Βουλή και τη Γερουσία Ρενάτο Μπορουνέτα και Ρενάτο Σκιφάνι επρόκειτο να μεταβούν στο Κυρηνάλιο και να συναντηθούν με τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο οποίος κατά την εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» παραμένει σε επαφή με τον πρόεδρο για «τον καθορισμό μιας κοινής γραμμής», δήλωσε ότι παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά το κλίμα και το περιεχόμενο της κινητοποίησης της Κεντροδεξιάς».
Οι αναλυτές όμως λένε ότι εντός των ημερών ίσως και να κριθεί το μέλλον της πολυκομματικής κυβέρνησης συνεργασίας. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε παραίτηση εφόσον δεν πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Αλλωστε, έχει ήδη εξαπολύσει προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση να «μην εκβιάζετε τον πρόεδρο», ιδίως μετά την εμπρηστική δήλωση του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Μπερλουσκόνι Σάντρο Μπόντι πως «αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του Καβαλιέρε, στη χώρα κινδυνεύει να ξεσπάσει εμφύλιος». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αμυνας Μάριο Μάουρο, που ανήκει στην κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι, «μία από τις πιθανές μελλοντικές επιλογές είναι οι πρόωρες εκλογές».
Μυρτώ Μπούτση

