Τέσσερις μέρες μετά το ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους υποψήφιους προέδρους της Κομισιόν, ο εκλεκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρέθηκε χθες στην Αθήνα, όπου, μεταξύ άλλων, έγινε δεκτός από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός, κρατώντας τον «αγκαζέ», περπάτησε μαζί του, τον ξενάγησε στο Μουσείο της Ακρόπολης και στη συνέχεια γευμάτισαν στο εστιατόριο του μουσείου.
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στη χώρα μας. Όπως έγραψε στο twitter, «η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της. Όσοι πόνταραν εναντίον της έχασαν. Η Ευρώπη στάθηκε και ακόμα στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας». Παράλληλα, παρομοίωσε τον Αντώνη Σαμαρά σαν τον Οδυσσέα που «κατάφερε να κλείσει τα αυτιά του στις Σειρήνες και να ακολουθήσει το δρόμο της ευθύνης». Ο ξένος αξιωματούχος είχε και αρκετές άλλες δραστηριότητες κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα. Φορώντας προστατευτικό κράνος και συνοδευόμενος από τον Κωστή Χατζηδάκη, επισκέφθηκε το έργο της επέκτασης του μετρό προς Πειραιά καθώς και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Εκεί τον υποδέχθηκαν οι υπουργοί Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος.
Αρχικά, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετέβη στο Γραφείο Συνδέσμων του Οργανισμού για τη Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης (FRONTEX), το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη με στελέχη του FRONTEX και του Λιμενικού Σώματος, για τις κοινές επιχειρήσεις στα θαλάσσια σύνορα, που αφορούν την αντιμετώπιση των ροών της παράνομης μετανάστευσης. Ακολούθως, επισκέφθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τη λειτουργία του κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης.


