Τα ασπρόμαυρα σκίτσα του αποτελούν ένα πανόραμα του εγχώριου σελιλόιντ. Η έμπνευσή του ωστόσο δεν σταματά στην έβδομη τέχνη. Με το πενάκι του έχει αποτυπώσει με ακρίβεια και ρεαλισμό τις μορφές αγαπημένων Ελλήνων δημιουργών που άφησαν τη σφραγίδα τους είτε στο τραγούδι και τη σύνθεση είτε στη σκηνοθεσία. Ο διακεκριμένος σκιτσογράφος Γιώργος Ψαρρόπουλος την περίοδο αυτή μας υπόσχεται ένα ταξίδι στην καλλιτεχνική Αθήνα μέσα από μία ενδιαφέρουσα έκθεση που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα «Βούρου – Ευταξία» και θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Τίτλος της παρουσίασης είναι «Ηθοποιοί – Σκηνοθέτες – Τραγουδιστές – Συνθέτες στην Αθήνα του 20ού αιώνα». Σε αυτήν εκτίθενται 110 προσωπογραφίες. Πρόκειται για δημιουργίες που αγγίζουν όλη την γκάμα της καλλιτεχνικής ζωής, παρουσιάζοντας εκπροσώπους που διακρίθηκαν είτε στο ποιοτικό είτε στο εμπορικό θέαμα, αλλά και εκείνους που η φήμη τους πέρασε τα στενά όρια της χώρας μας.
Ετσι στα επιβλητικά δωμάτια του μουσείου (που κάποτε ήταν το παλάτι των πρώτων βασιλιάδων της Ελλάδας Οθωνα και Αμαλίας) οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις καλαίσθητες προσωπογραφίες της Μαρίας Κάλλας, της Μελίνας Μερκούρη, της Νάνας Μούσχουρη, της Ειρήνης Παπά, της Κατίνας Παξινού, του Φιλοποίμενα Φίνου, του Μιχάλη Κακογιάννη, του Καρόλου Κουν, του Αλέκου Σακελλάριου, του Μάνου Κατράκη, του Δημήτρη Χορν, του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γρηγόρη Μπιθικώτση και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών που -κι αν δεν ζουν πια- βρίσκονται πάντα στις καρδιές μας με το ανεκτίμητο έργο τους.
Ο δημιουργός αυτής της όμορφης συλλογής σκίτσων – καλλιτεχνικών πορτρέτων έχει εμπνευστεί επίσης από ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά (ανάμεσά τους βρίσκονται οι Τζένη Καρέζη, Γιώργος Φούντας, Αννα Φόνσου) από συνθέτες που έγραψαν ιστορία με τα τραγούδια τους (Μίκης Θεοδωράκης, Μίμης Πλέσσας, Θάνος Μικρούτσικος, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Κατσαρός), καθώς και από νεότερους καλλιτέχνες (Σμαράγδα Καρύδη, Ελντα Πανοπούλου, Κώστας Μακεδόνας).
Ωστόσο, ο Γιώργος Ψαρρόπουλος, που έχει στη συλλογή του πάρα πολλά σκίτσα, υποστηρίζει ότι για να δημιουργήσει ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να του «μιλάνε» τα μάτια του καλλιτέχνη που πρόκειται να απεικονίσει. «Εχω κάνει και την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα ήθελα για να το εκθέσω» σχολίασε στη «δημοκρατία».
Το πάθος και οι διακρίσεις
Αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το καλλιτεχνικό σκίτσο προσωπικοτήτων του πνευματικού και του αθλητικού κόσμου, αλλά και με σκίτσα τόπων και κτιρίων του αθηναϊκού κέντρου, ο δημιουργός Γιώργος Ψαρρόπουλος στο παρελθόν είχε εργαστεί στον δημόσιο τομέα. Αφού εξάντλησε την υπαλληλική ιεραρχία, τιμήθηκε από την υπηρεσία με εύφημη μνεία. «Δεν διεκδικώ καμία θέση ανάμεσα στους Ελληνες ζωγράφους. Είμαι ένας απλός παθιασμένος σκιτσογράφος» τονίζει ο ίδιος για τη δουλειά του.
Info: Η έκθεση σκιτσογραφίας με τίτλο «Ηθοποιοί – Σκηνοθέτες – Τραγουδιστές – Συνθέτες στην Αθήνα του 20ού αιώνα» του Γιώργου Ψαρρόπουλου θα φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα «Βούρου – Ευταξία» έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.


