Ο νέος υπουργός μίλησε για στενή συνεργασία με τον περιφερειάρχη στην τελετή παραλαβής (ΥΜΑΘ)

Mε ένα σαφές άνοιγμα προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα ξεκίνησε χτες τη νέα υπουργική θητεία του στο Μακεδονίας – Θράκης o Γιώργος Ορφανός. Εχοντας απέναντί του τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο νέος υπουργός θυμήθηκε τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λίγες ώρες μετά την εκλογή στην προεδρία της Ν.Δ. το 2009 είχε αναφέρει: «Τώρα σφουγγάρι σε όλα. Τα ξεχνάω όλα», υπονοώντας ότι στο μέλλον θα συνεργαστεί με όλους.

«Οι εκλογές τελείωσαν. Συγχαρητήρια στον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα είμαστε σε άμεση συνεργασία» σημείωσε ο νέος ΥΜΑΘ, δίνοντας το δικό του στίγμα για την επόμενη μέρα. Ακολούθησαν πολλές χαιρετούρες και πολλά χαιρετούρες και πολλά φλας, ενώ όταν οι επίσημοι αποσύρθηκαν στο γραφείο του κ. Ορφανού, οι κ. Τζιτζικώστας, Ορφανός, Καράογλου και Καλαφάτης δεν σταμάτησαν να ανταλλάσσουν χαμόγελα και όρκους για μελλοντικές συνεργασίες. «Σήμερα ολοκληρώθηκε η νίκη μου» ακούστηκε να λέει κάποια στιγμή ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ ενδεικτική ήταν η απάντηση του κ. Ορφανού στην ερώτηση της «δημοκρατίας» για τη φράση με το «σφουγγάρι» που μόλις είχε αναφέρει. «Αυτός είναι ο ρόλος μου. Να πάω στην επόμενη μέρα και να υπάρξει συνεργασία» σημείωσε ο Γ. Ορφανός.

Κατά τα λοιπά, ενδιαφέρον είχαν κι άλλα δύο σημεία της τοποθέτησης του νέου υπουργού. Το ένα αφορούσε τη στάση του. «Οι πόρτες του γραφείου μου θα είναι πάντα ανοιχτές» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι ο κύριος στόχος της πολιτικής του θα είναι «ο πολίτης να νιώσει καλύτερα». Λίγο μετά σχολίασε με νόημα και τη δύσκολη σχέση της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα. «Το βλέμμα μας θα είναι προς τον Βορρά και όχι προς το κλεινόν άστυ» τόνισε.
Στα ιδιαίτερα της τελετής που έγινε στο ισόγειο του υπουργείου ήταν οι απουσίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη (φάουλ που δεν πήγε), των βουλευτών (πλην του Σταύρου Καλαφάτη) της Ν.Δ., που έλαμψαν διά της απουσίας τους, ενώ και οι δήμαρχοι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Οσο για τον αποχωρούντα κ. Καράογλου, δεν άφησε αιχμές, λέγοντας ότι θα ασχοληθεί πια με την εκλογική του περιφέρεια και ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες και οι ευχαριστίες του προς τους διαδηλωτές που, όπως είπε, σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και σε όλες τις διαδηλώσεις που έκαναν μπροστά από το υπουργείο «σεβάστηκαν το ίδιο και το κτήριο».  

Νίκος Οικονόμου