Ο Σωκράτης Σινόπουλος ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και στις σύγχρονες μελωδίες, το Σάββατο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Από τη
Γιώτα Βαζούρα
Μαθητής του Ιρλανδού – Κρητικού Ρος Ντέιλι, αλλά και συνεργάτης της σημαντικότερης ερμηνεύτριας της παραδοσιακής μουσικής, της αξέχαστης Δόμνας Σαμίου. Ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας και συνθέτης Σωκράτης Σινόπουλος σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, «κουβαλώντας» μαζί του, εκτός από το κουαρτέτο του, και τους «οκτώ ανέμους» του (όπως τιτλοφορείται το πρώτο cd του). Συντροφιά με την πολίτικη λύρα του -τον πιστό παρτενέρ του, που από τα 14 χρόνια του τον ακολουθεί στα μελωδικά ταξίδια του-, θα μας παρουσιάσει στις 24 Οκτωβρίου ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που «ακροβατεί» ανάμεσα στην παράδοση και στις σύγχρονες μελωδίες.
Στο επίκεντρο της μουσικής βραδιάς θα βρίσκονται τα τραγούδια από τον πρώτο προσωπικό δίσκο του καλλιτέχνη «Eight winds», που κυκλοφόρησε εσχάτως από την περίφημη γερμανική εταιρία ECM. «Το υλικό του δίσκου περιλαμβάνει κομμάτια που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, μαζί με κάποια άλλα, που γράφτηκαν πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για υλικό που δουλεύεται πιο συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο κ. Σινόπουλος.
Οπως τονίζει, ο δίσκος που θα παρουσιαστεί στη Στέγη είναι ένα άλμπουμ που μιλά για τα χιλιάδες διαφορετικά ακούσματα που έχει κάθε δημιουργός. «Σίγουρα, η παραδοσιακή μουσική, με την οποία έχω ασχοληθεί πολύ καιρό και συνδέεται με τη λύρα που παίζω, με έχει καθορίσει» σχολιάζει. «Παρ’ όλα αυτά, ίσως να μην ήμουν σε θέση να προσεγγίσω αυτήν τη μουσική όπως θα ήθελα, αν δεν είχα και ένα σύνολο επιδράσεων από ένα ευρύ φάσμα ακουσμάτων».
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο δεξιοτέχνης της λύρας συμπορεύεται με τους μουσικούς Γιάννη Κυριμκυρίδη, Δημήτρη Τσεκούρα και Δημήτρη Εμμανουήλ, επιχειρώντας διασκευές από την εγχώρια παράδοση, κάνοντας πειραματισμούς με την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική, εξελίσσοντας έτσι τον ήχο του.
Οπως θυμάται, η πρώτη φορά που έπιασε στα χέρια του τη λύρα ήταν στα 14 του χρόνια, κατόπιν προτροπής του αγαπημένου μουσικού Ρος Ντέιλι. Τι κρατά, όμως, από τη μαθητεία στο πλευρό του; «Θυμάμαι αυτήν την ιδανική σχέση δασκάλου – μαθητή, που δεν περιορίζεται μόνο στην εκμάθηση της τεχνικής ενός μουσικού οργάνου, αλλά εκτείνεται συνολικά στη μουσική καλλιέργεια και -τολμώ να πω- και στην ανθρώπινη καλλιέργεια. Εκείνος με επηρέασε καθοριστικά ως μουσικό και ως άνθρωπο».
Σταθμός στη μουσική πορεία του υπήρξε και η συνεργασία του με τη Δόμνα Σαμίου, με την οποία δούλεψαν μαζί επί σειράν ετών. «Μπορεί να μην την είπε ποτέ ρητά, αλλά η συμβουλή που έδωσε σε όλους μας με τη ζωή και το έργο της θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στη φράση “Αφιέρωσε τη ζωή σου σε αυτό που αγαπάς”» τονίζει ο κ. Σινόπουλος, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η νέα γενιά διψά σήμερα να μάθει λύρα. «Και οι νεότεροι και οι παλαιότεροι αντιλαμβάνονται, νομίζω, σήμερα πολύ καλύτερα την ουσιαστική έννοια της παράδοσης, ως κάτι το διαρκώς εξελισσόμενο. Το αποτέλεσμα είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου κύκλου νέων ανθρώπων, οι οποίοι διαμορφώνουν ένα μουσικό ρεύμα που χαρακτηρίζεται από την ουσιαστική προσέγγιση των μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας, με πολύ έντονο το δημιουργικό-αυτοσχεδιαστικό στοιχείο».
* Info: Η συναυλία του Σωκράτη Σινόπουλου με το κουαρτέτο του θα δοθεί στη Στέγη, στις 24 Οκτωβρίου. Ωρα έναρξης: 20.30.
«Η ελληνική μουσική είναι χείμαρρος»
Δηλώνοντας πάντα ανοιχτός σε διάφορες μουσικές συνεργασίες, ο Σωκράτης Σινόπουλος υποστηρίζει ότι οι παραδοσιακές μελωδίες δεν έχουν ανάγκη διάσωσης ούτε εξέλιξης. «Εχω βιώσει την παραδοσιακή μουσική κυριολεκτικά από μέσα και έχω αισθανθεί και την ουσία και τη δύναμη και την κίνησή της. Είναι πραγματικά τόσο συμπαγής, δυνατή και κινούμενη, σαν ένας χείμαρρος, και είναι μάλλον παρακινδυνευμένο να προσπαθεί κανείς να αλλάξει τη ροή ενός χειμάρρου, πόσο μάλλον να τον σταματήσει».



