Ο Πούτιν έδειξε τα δόντια του στο τηλεοπτικό διάγγελμα του
Οταν ο Βλαντιμίρ βρυχάται, ο κόσμος φοβάται. «Κάθε δύναμη που απειλεί ρωσικές δυνάμεις στη Συρία θα καταστρέφεται άμεσα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, αναζωπυρώνοντας την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, παρόλο που δεν αναφέρθηκε ρητά στην Αγκυρα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -όπως και σύσσωμος ο διεθνής Τύπος- «διάβασε» πίσω από τις λέξεις, στη σκιά της κατάρριψης του Su-24:
η φράση «οποιαδήποτε απειλή» δεν θα μπορούσε παρά να αναφέρεται στην Αγκυρα. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος, αφού επικαλέστηκε την προάσπιση της ίδιας της Ρωσίας από την απειλή του Ισλαμικού Κράτους ως «αιτίας» της στρατιωτικής επιχείρησης στο έδαφος της Συρίας, υπογράμμισε ότι οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία τυγχάνουν ιδιαίτερα υψηλής εκτίμησης. Τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία δεν υπαγορεύονται από αφηρημένα γεωπολιτικά συμφέροντα ούτε γίνονται με στόχο να δοκιμαστεί νέος οπλισμός.
Τέλος, έδωσε τη ρητή εντολή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να δίνονται σκληρές και άμεσες απαντήσεις σε ό,τι αποτελεί απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν παρέλειψε να «καυχηθεί», όμως, για το εκσυγχρονισμένο ρωσικό οπλοστάσιο στη Συρία, το οποίο έχει ενισχυθεί με επιπλέον αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας, πραγματοποιώντας μια θεωρητική προς το παρόν «επίδειξη δύναμης». Ετσι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να απευθύνει στη Μόσχα έκκληση για ηρεμία, διασαφηνίζοντας ότι η υπομονή της Αγκυρας δεν είναι ανεξάντλητη.
Οσον αφορά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα μέσα στο ιρακινό έδαφος, προκαλώντας την αντίδραση της Βαγδάτης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξήγησε πως «η πρόσφατη επιπρόσθετη ανάπτυξη στρατιωτών στο Ιράκ έγινε κατόπιν αύξησης της απειλής για την ασφάλεια». Και ο πρόεδρος Ρετζέπ – Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε από τη μεριά του να αποκλείσει το ενδεχόμενο απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ με το επιχείρημα ότι «τα στρατεύματα βρίσκονται εκεί για να εκπαιδεύουν πεσμεργκά και όχι για να εμπλακούν σε μάχες».
Τζιχαντιστές: $ 40.000.000 το μήνα από το πετρέλαίο!
Στον «ανίερο πόλεμο» του μαύρου χρυσού νικητές μοιάζουν να βγαίνουν οι μαχητές του «ιερού πολέμου», καθώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιδίδονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου που η αξία του, σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 40.000.000 δολάρια σε μηνιαία βάση! Η συνολική αξία του πετρελαίου στα χέρια των τζιχαντιστών υπολογίζεται σε πάνω από 330.000.000 ευρώ! Επιπλέον, μεγάλες ποσότητες από αυτό πωλούνται στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ ένα σημαντικό μέρος του φτάνει στην Τουρκία. Αυτό υποστήριξε ο Ανταμ Σούμπιν, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την Τρομοκρατία και την Οικονομική Κατασκοπία των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως παρότι οι δύο πλευρές προσπαθούν να σφαγιάσουν η μία την άλλη, κάνουν εμπόριο αξίας εκατομμυρίων επί εκατομμυρίων δολαρίων»!


