Οι… ευσεβείς πόθοι του ΣΕΒ για επενδύσεις

Σε 100 δισ. υπολογίζει τα επιπλέον κεφάλαια που απαιτούνται  έως το 2022 ώστε να εξισορροπηθεί η έλλειψη αναπτυξιακών έργων

Με βασικό μήνυμα ότι «ο μετασχηματισμός της χώρας μας σε μια ανοικτή, εξωστρεφή και παραγωγική οικονομία απαιτεί την άμεση κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, που θα προκύψουν μόνο με τη ριζική αλλαγή των ακολουθούμενων δημόσιων πολιτικών» ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας απέστειλε επιστολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τις επενδύσεις Νίκο Παππά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με… μετριοπαθείς υπολογισμούς του ΣΕΒ, για να εξισορροπήσουμε την τεράστια απο-επένδυση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις, πέραν όσων πραγματοποιούνται ετησίως, τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ έως το 2022. Λίγο πολύ ένας… άθλος!

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, έως σήμερα οι επενδυτικοί νόμοι, οι επιδοτήσεις, όπως και τα κίνητρα που έχουν ενσωματώσει οι φορολογικοί κώδικες είτε έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους είτε δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒ, λαμβάνοντας υπόψη το φορολογικό περιβάλλον και τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες της Ε.Ε., ανέλαβε την πρωτοβουλία να εκπονήσει και να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση ενθάρρυνσης επενδύσεων.

Ως πρώτο μέτρο ο ΣΕΒ προτείνει την άρση μιας σειράς φορολογικών αντικινήτρων για την αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος, όπως είναι ο φορολογικός έλεγχος όλων των ανέλεγκτων χρήσεων με την εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού και η σύσταση περιφερειακών επιτροπών επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Μόνο από αυτά τα δύο μέτρα πολιτικής ο ΣΕΒ εκτιμά ότι τα δημόσια έσοδα μπορεί να ενισχυθούν από 650.000.000 ευρώ έως 850.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, αναγκαία και κρίσιμη θεωρείται η επανεξέταση των ειδικών φόρων κατανάλωσης επί των ενεργειακών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης και η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής.

Εξάλλου, προτείνεται η θέσπιση σταθερής ανταγωνιστικής φορολόγησης δεκαετούς διάρκειας για επενδύσεις που δημιουργούν θετικές εξωτερικές επιδράσεις με μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά προτείνεται η φορολογία να μειωθεί στο 20% για επενδύσεις άνω των 100.000.000 ή/και για πάνω από 1.000 νέες προσλήψεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα