Οξεία αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ με Ν.Δ. για τη συμφωνία με τους δανειστές και τα μέτρα
Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου
Το νέο αφήγημα που γράφουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τις αποφάσεις του έκτακτου Eurpgroup και με φόντο το επόμενο και καθοριστικό της 24ης Μαΐου, προκαλεί ακόμη πιο οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας. Από τη μια, το Μαξίμου επιτίθεται στη Ν.Δ. ισχυριζόμενο ότι «επένδυσε στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και της χώρας, και έχασε» και, από την άλλη, η Συγγρού κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνθηκολόγησε φορτώνοντας στις πλάτες των πολιτών 12 δισ.!
Οσο για τους πολίτες, βρίσκονται ως συνήθως στη μέση πληρώνοντας το μάρμαρο. Χθες το Μαξίμου σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι μετά τη συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η Ν.Δ. προσπαθεί απεγνωσμένα να απεγκλωβιστεί από το αίτημά της για εκλογές. Αποδεικνύεται ότι το αίτημα αυτό βασιζόταν αποκλειστικά στην προσδοκία της Ν.Δ. να μην υπάρξει συμφωνία και κυρίως στο να επιβληθούν στην Ελλάδα πρόσθετα προληπτικά μέτρα».
Τα σκάγια της κυβέρνησης πήραν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο είναι ενταγμένη η Ν.Δ.) Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος στη συζήτηση που έγινε, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «αφιέρωσε την ομιλία του σε επιθέσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, υπερασπιζόμενος χωρίς ίχνος αυτοκριτικής την πολιτική της ακραίας λιτότητας και των εξοντωτικών πλεονασμάτων που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συνυπογράψει, λειτουργώντας επί της ουσίας ως εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη». Από τη μεριά της, η Ν.Δ. υποστήριξε: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να γνωρίζει ότι το αίτημα για εκλογές βασίζεται στη συνολικά θλιβερή κατάσταση που ο ίδιος έσυρε τη χώρα. Και από αυτό δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση και ειδικότερα το χρέος έχει αναπτυχθεί με σαφήνεια. Να μην προσποιείται ότι δεν την ξέρει».
ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι τρέχουν να φτιάξουν τώρα νέο (κεντροαριστερό) φορέα!
Η διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης – πιστωτών την 24η Μαΐου αναγκάζει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους βλέποντας να εξανεμίζονται οι ελπίδες που έτρεφαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση ως εταίροι. Ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διεργασίες για τη σύμπραξη των δύο κόμματων και τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με στόχο να ανασχεθεί η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα προς τον κεντροαριστερό χώρο. Η «θεωρία των αδιεξόδων», την οποία υιοθέτησαν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι αρραγής, όπως φάνηκε κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου. Στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν πεπεισμένοι ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ θα αναγκαστεί να ζητήσει τη στήριξη του κόμματος, καθώς επίσης του Ποταμιού για να περάσει τα μέτρα. Μια εντελώς λανθασμένη ανάγνωση, που έχει τώρα ως συνέπεια να τρέχουν και να μη φτάνουν.
Ταυτόχρονα η μεγάλη στήριξη που απέσπασε ο πρωθυπουργός από τη σοσιαλιστική ευρωπαϊκή ομάδα προκαλεί κρίση ταυτότητας στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να προσελκύσει την εναπομείνασα εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Πλέον, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ανοίξουν μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ με σκληρές επιθέσεις, εγκαλώντας συνεχώς την κυβέρνηση για τις παλινδρομικές κινήσεις και τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά, αλλά δεν τήρησε. ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι, λαμβάνοντας αποστάσεις από το success story της κυβέρνησης Σαμαρά, θα επισημάνουν ότι η συγκυβέρνηση διόγκωσε τον λογαριασμό των μέτρων κατηγορώντας παράλληλα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. για παλαιοκομματισμό και λαϊκισμό.


