Αμεση προτεραιότητα, χωρίς να εξετάζονται κριτήρια επικινδυνότητας, δίνει η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων (ΓΓΔΕ) σε πέντε φακέλους, που θεωρείται ότι βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ή αγγίζουν «ευαίσθητα» πεδία της φορολογίας.
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Γ. Πιτσιλή, οι επικεφαλής των ελεγκτικών μονάδων υποχρεώνονται να προτάξουν, δίδοντας άμεση προτεραιότητα στην ολοκλήρωσή τους, παράλληλα και ανεξάρτητα από τις προτεραιοποιημένες υποθέσεις προς έλεγχο:
1. Υποθέσεις που αφορούν επιστροφές φόρων με ή χωρίς εντολή. Με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στον «πάγο» αιτήματα επιστροφής περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
2. Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρων και προσωρινός προσδιορισμός προστίμων.
3. Υποθέσεις που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, για τις οποίες εκκρεμεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου ή/και η έκδοση πράξεων. Στην πραγματικότητα η ΓΓΔΕ «φωτογραφίζει» τις περιπτώσεις όπου το μπαράζ των ελέγχων ανέδειξε δεκάδες περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων.
4. Υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουν συνταχθεί οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου και εκκρεμεί η έκδοση πράξεων.
5. Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), επικείμενες υπαγωγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου είχαν ολοκληρωθεί 133 πλήρεις και 7.827 μερικοί έλεγχοι, κάτι που ισοδυναμεί με το 66,95% του συνόλου (παλιών και νέων) των φορολογικών ελέγχων, επίδοση που ξεπερνά τον μνημονιακό στόχο του 50%. Οι εισπρακτικές επιδόσεις δεν είναι πάντως ανάλογες, ειδικά στο μέτωπο των μεγάλων φορολογούμενων.



