Την «αναγέννηση» του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, με βιολογικές καλλιέργειες, οργάνωση του οινοποιείου, επαναλειτουργία του βουστασίου και του βουτυροκομείου, παραγωγή εκλεκτών γαλακτοκομικών προϊόντων και μετατροπή του ανακτόρου σε μουσείο, προτείνει ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου.
«Το κτήμα αποτελεί ενιαία ιστορική και πολιτιστική οντότητα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η κατάτμηση σε ζώνες διαχείρισης με θολά και ασαφή χαρακτηριστικά στερείται ιστορικού υποβάθρου» αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Κουτσαβλής, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το πρώην βασιλικό κτήμα, αλλά και για τις προωθούμενες αλλαγές στις χρήσεις γης, που απειλούν να μετατρέψουν την έκταση σε ένα απέραντο καφενείο.
«Με το προτεινόμενο διαχειριστικό πλαίσιο, ιστορικά κτίρια θα μετατραπούν σε καφετέριες ή ταβέρνες, ενώ κινητά μνημεία, όπως οι ξύλινες άμαξες, κινδυνεύουν να μείνουν εκτεθειμένα, καθώς οι κατάλληλοι χώροι δεσμεύονται για αλλότριες και ασύμφορες χρήσεις» λέει ο κ. Κουτσαβλής. Την ίδια ώρα, το πρώην βασιλικό κτήμα ρημάζει από την εγκατάλειψη, με τα 42.000 στρέμματα γης να έχουν μετατραπεί σε πεδίο δράσης κάθε λογής κακοποιών, που λεηλατούν τα πετρόκτιστα κτίρια, αρπάζουν μέταλλα, ανάβουν φωτιές στο δάσος και προκαλούν μεγάλες καταστροφές.
«Μένει πια ελάχιστος χρόνος για το Τατόι. Ζούμε τις τελευταίες ημέρες αυτού του στολιδιού της Αττικής» προειδοποιεί ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου.