Οι επαφές του πρωθυπουργού στο Σικάγο και στην Ουάσινγκτον πριν από το ραντεβού με τον Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο την ΤρίτηΔεν θα δει τη… Μελάνια Τραμπ ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά θα έχει πλήθος συναντήσεων στις ΗΠΑ, με κορυφαία βέβαια αυτή με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Τρίτη. Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ δεν θα είναι τελικά στην Ουάσινγκτον και τη σύντροφο του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα θα υποδεχθεί, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η σύζυγος του Αμερικανού αντιπροέδρου Κάρεν Πενς.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από αργά χθες το βράδυ στο Σικάγο, τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, που μπορεί να αποδειχθεί επωφελής σε αυτή τη συγκυρία. Θα προηγηθεί τη Δευτέρα το κρίσιμο ραντεβού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Με τον Πενς
Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και το μεσημέρι θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Brookings. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα αναχωρήσει με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Στο Σικάγο από αύριο ο κ. Τσίπρας θα έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα με συναντήσεις και επαφές τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας όσο και με Αμερικανούς αξιωματούχους. Καταρχάς θα ξεναγηθεί στην πόλη από τον ελληνικής καταγωγής πρύτανη του πανεπιστημίου του Ιλινόις Μιχάλη Αμοιρίδη. Θα έχει ακόμα τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου που εδρεύουν στην αμερικανική μεγαλούπολη. Την Κυριακή θα δει τον κινηματογραφικό παραγωγό Αλεξ Πίσιος, με καταγωγή από την Καστοριά.
Τη Δευτέρα θα συναντήσει τον δήμαρχο του Σικάγου Ραμ Εμανουέλ και τον κυβερνήτη του Ιλινόις Μπρους Ρόουνερ, ενώ θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Chicago Council on Global Affairs, με θέμα την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο. Εν συνεχεία θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσουν οι ΑΧΕΠΑ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν τα θέματα της οικονομίας, με έμφαση στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση, η γεωπολιτική ασφάλεια και ο ρόλος που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον μετά την επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Αγκυρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται «υψηλού ενδιαφέροντος» για τα ελληνικά συμφέροντα και «επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας».

