Βρετανία: Αυλαία για Μέι, στον «θρόνο» ο Τζόνσον!

Ο νέος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θέλει να ολοκληρώσει το Brexit εντός των προθεσμιώνΑπό τη 
Θεανώ Καρούτα

Επεσε η αυλαία χθες για την τέως πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία, αφού απάντησε στις τελευταίες ερωτήσεις στην Ωρα του Πρωθυπουργού, που λαμβάνει χώρα παραδοσιακά κάθε Τετάρτη μεσημέρι στη Βουλή, μετέβη στη συνέχεια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και υπέβαλε στη βασίλισσα την παραίτησή της.

Νωρίτερα, στην τελευταία της εμφάνιση ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων, εμφανώς συγκινημένη είδε τους βουλευτές να την καταχειροκροτούν όρθιοι, την ώρα που αποχωρούσε από την αίθουσα.

Η 62χρονη πολιτικός προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, ενώ σταμάτησε για να δώσει το χέρι της στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

«Η σύνδεση των βουλευτών με τους ψηφοφόρους είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Αυτό το καθήκον να υπηρετώ τους ψηφοφόρους θα παραμείνει το μεγαλύτερο κίνητρό μου» είπε με φωνή τρεμάμενη.

Παρά τη συναισθηματική φόρτιση πάντως, η Τερέζα Μέι δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει και ένα τελευταίο «καρφί» προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο κάλεσε να μιμηθεί το παράδειγμά της και να παραιτηθεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε επίσης μια γεμάτη μέρα από την πλευρά του. Πρώτα στο Μπάκιγχαμ και έπειτα στην Ντάουνινγκ Στριτ, η χθεσινή ήταν η μέρα της «ενθρόνισής» του.

Ο 14ος αρχηγός κυβέρνησης της αυτής μεγαλειότητος της Ελισάβετ Β’ συνάντησε τη βασίλισσα και εν συνεχεία μετέβη στη νέα του κατοικία, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου στην πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός επανέλαβε την επιθυμία του να ολοκληρώσει το Brexit εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και δεσμεύτηκε για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης.

«Ηρθε η ώρα να δώσουμε στο έθνος την κυβέρνηση που του αξίζει» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Τα πρώτα νέα πάντως δεν είναι καθησυχαστικά, αφού ο Τζόνσον θα διορίσει πολιτικό του σύμβουλο τον Ντόμινικ Κάμινγκς, τον επικεφαλής της καμπάνιας του Brexit, που έχει κατηγορηθεί για περιφρόνηση προς το Κοινοβούλιο.

Ο Κάμινγκς είναι μια αμφιλεγόμενη και μάλλον πολωτική προσωπικότητα, που επικρίνεται για τους απότομους τρόπους και τις ριζοσπαστικές απόψεις του.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα