…ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΙ

Το Προσφυγικό και η τριμερής Τσίπρα με Νταβούτογλου και Μέρκελ

Tριμερή με Τσίπρα – Νταβούτογλου θέλει η αυτού εξοχότης καγκελάριος Μέρκελ για το Προσφυγικό, τριμερή θα έχει. Και να θέλαμε να αποφύγουμε τη διαιτησία της, για την οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι είναι στημένη, στην κατάσταση που είμαστε δεν έχουμε επιλογές. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι σε εξέλιξη, η δόση δεν έχει έρθει, ο Προϋπολογισμός έχει εκκρεμότητες και ο εθνικός ορίζων παραμένει σκοτεινός. Υπό αυτήν την έννοια, η τριμερής δύσκολα αποφεύγεται. Υπάρχει ένα ζήτημα διαδικασίας εδώ όμως, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να διευκρινίσει προτού ο Τσίπρας καθίσει στο τραπέζι.

Η τριμερής σχεδιάστηκε ως παγίδα ή ως ευκαιρία; Διότι, δεδομένου ότι το Προσφυγικό συνδέεται με σειρά θεμάτων, όπως οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το ξεπάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος, τότε μία διάσκεψη που θα εξελιχθεί σε απευθείας διαπραγμάτευση Ελλάδος – Τουρκίας παρουσία τρίτου δεν έχει νόημα. Αν -αντιθέτως- σχεδιάστηκε ως ευκαιρία, τότε πρέπει να αξιοποιηθεί. Θα συνιστούσα στον πρωθυπουργό να αναζητήσει το κείμενο της πρόσφατης ομιλίας του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Κοινοβούλιο της Βαυαρίας, η οποία έγινε παρουσία του σκληροπυρηνικού πρωθυπουργού Ζεεχόφερ. Σε αυτήν ο Στυλιανίδης μίλησε έξω από τα δόντια στους Βαυαρούς για το ηθικό πλεονέκτημα της Ελλάδος. Αφού σχολίασε μία τοιχογραφία που υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο του κοινοβουλίου (απεικονίζεται η Μάχη του Μαραθώνα και η απόκρουση των Περσών) και θύμισε ότι χιλιάδες χρόνια τώρα η Ελλάδα είναι η φρουρός των συνόρων της Ευρώπης, ο πρώην υπουργός έκανε κάτι απλό: Ανέλυσε το δημοσιονομικό κόστος που έχει για την Ελλάδα το γεγονός ότι το 10% του πληθυσμού της είναι μετανάστες και αποκάλυψε τι θα σήμαινε σε αριθμούς για τη Γερμανία ένα αντίστοιχο ποσοστό: 12.000.000 επιπλέον πληθυσμός!

Πάνω σε αυτή τη βάση επιχειρηματολογίας, ο Στυλιανίδης εξήγησε στο μουδιασμένο ακροατήριο ότι, αν και η Ελλάδα πληρώνει χρόνια τώρα κόστος για δωρεάν περίθαλψη μεταναστών στα νοσοκομεία της, δωρεάν φοίτηση των παιδιών τους στα σχολεία της, τους παρέχει εργασία, φροντίζει τη σίτιση και τη στέγασή τους, παρά ταύτα ποτέ -μα ποτέ- η Ευρώπη και οι τρόικες δεν έκαναν τη στοιχειώδη ερώτηση: «Πόσο σάς κοστίζει αυτό για να το αφαιρέσουμε από το έλλειμμα;»

Επίσης τους εγκάλεσε γιατί δεν έκαναν αυτοκριτική: Οταν σταθερά ο Καραμανλής έθετε στις συνόδους κορυφής ζήτημα λειτουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, οι… σπάγκοι σήκωναν αδιάφορα τους ώμους. Ας το καταλάβουμε: Στο Προσφυγικό η Ελλάδα έχει ηθικό πλεονέκτημα. Το ζήτημα πρέπει να τεθεί επιθετικά σε αυτήν τη διάσταση. Αν δεν το κάνουμε, θα βρεθούμε στο τέλος και κερατάδες και δαρμένοι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις