ΕΚΤ: Δεν έπεισαν τις αγορές τα θολά μέτρα για τα ομόλογα

Η ανακοίνωση Λαγκάρντ για νέο εργαλείο στήριξης φρέναρε για λίγο την αύξηση των επιτοκίων στους ελληνικούς τίτλους

Άρον άρον συνεδρίασε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από την Κριστίν Λαγκάρντ για το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων και την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια. Αυτές οι αποφάσεις οδήγησαν σε κατακρήμνιση των διεθνών αγορών, αλλά και εκτόξευση των ομολόγων, όπως στα ελληνικά και τα ιταλικά, σε επίπεδα πάνω από το 4% – 4,5%, καθιστώντας πανάκριβο των δανεισμό των συγκεκριμένων χωρών.

Έτσι, χθες εσπευσμένα η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως εξετάζει ένα νέο μέσο κατά του κινδύνου κατακερματισμού των αγορών ως απάντηση στην εκτόξευση των spreads στην περιφέρεια της ευρωζώνης, με την ευρωτράπεζα να υπογραμμίζει ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ποσών από τα ομόλογα που λήγουν στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ποσών από το χαρτοφυλάκιο του PEPP (το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην αποστολή της για σταθερότητα των τιμών.

Μετά τη νέα ανακοίνωση της ΕΚΤ υπήρξε σημαντική αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία, σημειωτέον, είχαν ενταχθεί από το… παράθυρο στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά σχεδόν 8%, από την περιοχή του 4,7% κοντά στο 4,2%.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ανακόπηκε η πτωτική πορεία των αποδόσεων και επέστρεψε η αύξηση των spreads, καθώς οι αγορές παρατήρησαν πως η ΕΚΤ δεν προσδιόρισε τον χρόνο δημιουργίας του νέου εργαλείου για τη στήριξη των ομολόγων ασθενέστερων οικονομιών.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι αγορές ανέμεναν από την Κριστίν Λαγκάρντ ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις που θα λάβει η κεντρική τράπεζα και τελικά έλαβαν μια απροσδιόριστη ανακοίνωση, αφήνοντας εκτεθειμένες τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα «κοράκια» των αγορών, που «σορτάρουν» τις οικονομίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα