Τέσσερις αιολικοί σταθμοί μέσα σε καμένες αλλά και σε όμορες με αυτές εκτάσεις του Εβρου μπορούν να γίνουν με τόσο μεγάλη ευκολία; Γιατί όχι; Εάν λάβουμε υπόψη μας την κοινή ανακοίνωση από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την WWF Ελλάς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλείται να αποφασίσει για την αδειοδότηση αυτών των τεσσάρων σταθμών!
Ο ένας από αυτούς βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της καμένης έκτασης της περιοχής Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Εβρου, του δικτύου Natura, και μάλιστα εν μέρει εντός Ζώνης Προστασίας της Φύσης, στην οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Πρόκειται για τον σταθμό ΔΕΡΒΕΝΙ, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Νίψα και Αβαντα, του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Βάσει της εγκεκριμένης ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, οι τρεις από τις οκτώ ανεμογεννήτριες χωροθετούνται εντός Ζώνης Προστασίας της Φύσης (στην οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών) και οι υπόλοιπες πέντε σε απόσταση από 40 έως 800 μέτρα εκτός αυτής. Οι υπόλοιποι σταθμοί βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την καμένη έκταση, μέσα σε κρίσιμα ενδιαιτήματα για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά.
Είναι οι σταθμοί ΑΓΥΓΙΑΤΗΣ, ΤΡΕΛΑΣ και ΜΥΤΙΚΑΣ, οι οποίοι χωροθετούνται μεταξύ των οικισμών Πυλαία, Μελία, Κοίλα και Ιτέα, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση από 500 έως 1.500 μέτρα από την καμένη έκταση του 2023. Και οι τέσσερις αιολικοί σταθμοί ανήκουν στην ίδια εταιρία, με τους τρεις από αυτούς να χωροθετούνται σε σειρά στην ίδια περιοχή. Ομως, αντί να εξετάζονται ως ένα ενιαίο έργο, αδειοδοτούνται ο καθένας ξεχωριστά, γεγονός που καταδεικνύει ακόμα μια φορά μια ξεκάθαρη περίπτωση σκόπιμης κατάτμησης ενός μεγάλου έργου, σημαντικής επίπτωσης, σε μεμονωμένα έργα που παρουσιάζονται ως «μικρότερης επίπτωσης».
Και όλα αυτά στην ίδια περιοχή που η διοίκηση και το ΣτΕ έχουν απορρίψει για περιβαλλοντικούς λόγους όλους τους αιολικούς σταθμούς που ζήτησαν περιβαλλοντική αδειοδότηση από το 2017 έως σήμερα, αλλά φαίνεται ότι οι επενδυτές επιμένουν, φέρνοντας ξανά νέα έργα πάνω στις θέσεις, που τα προηγούμενα είχαν απορριφθεί! Υπάρχει κάποιος εισαγγελέας να ασχοληθεί;