Εργοδότες και εργαζόμενοι φέρεται ότι συμφωνούν για σύμβαση διετούς διάρκειας με αυξήσεις αθροιστικά 15% στις αποδοχές
Από τον Σπύρο Γεράρδη
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους στην εστίαση, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 500.000. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», είναι θέμα ημερών η τελική συμφωνία για την υπογραφή της νέας σύμβασης, ακόμα και μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Οι δύο πλευρές, εργοδότες και εργαζόμενοι, φέρεται ότι έχουν συμφωνήσει για σύμβαση διετούς διάρκειας με αυξήσεις αθροιστικά 15% στις αποδοχές. Βεβαίως, θα πρέπει αμέσως μετά τις υπογραφές η σύμβαση να κατατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Εργασίας), το οποίο θα γνωμοδοτήσει για το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κήρυξη της σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Εφόσον ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος, η σύμβαση θα επεκταθεί με την υπογραφή της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως.
Ωστόσο, σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται εν κενώ για μια σειρά από παροχές και επιδόματα. Ο λόγος είναι ότι η προηγούμενη σύμβαση έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2025, και μετά τη λήξη του τριμήνου, εφόσον δεν έχει συναφθεί ακόμα νέα, έχει περιέλθει στο στάδιο της μετενέργειας. Σε πρακτικό επίπεδο, εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο, β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών.
Ταυτόχρονα, όμως, παρέχεται στον εργοδότη το δικαίωμα της μονομερούς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του μισθωτού, μείωσης των αποδοχών κατά τα ποσά των επιδομάτων που δεν μετενεργούν (τα λοιπά επιδόματα εκτός από τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας), με διατήρηση του βασικού μισθού ή ημερομισθίου της συγκεκριμένης ΣΣΕ.
Ποια επιδόματα δύναται να καταργηθούν μονομερώς:
- επίδομα γάμου
- ταμειακό επίδομα
- ανθυγιεινής εργασίας
- εποχικής απασχόλησης
Επιπλέον, σε ότι αφορά τις νέες προσλήψεις, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να διαμορφώσει ατομικές συμβάσεις, οι οποίες θα έχουν ως βάση ακόμα και τα κατώτατα όρια μισθών – ημερομισθίων, ενώ, αν δεν εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση, δύναται να εφαρμοστεί νόμιμα η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία.
Για υφιστάμενους εργαζομένους, αν υπάρξει συμφωνία εργοδότη – εργαζομένου, είναι δυνατή η μετατροπή των όρων της ατομικής σύμβασης και να οριστεί 6ήμερη εργασία. Σε περίπτωση μετατροπής της ατομικής σύμβασης -ύστερα από συμφωνία-, δύναται να οριστεί και νέος μισθός, ο οποίος απλώς δεν μπορεί να είναι κατώτερος από τα κατώτατα όρια μισθών/ημερομισθίων.
Το τελευταίο διάστημα υπεγράφη μια σειρά από νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως αυτή που αφορά τους εργαζομένους στο μέταλλο, και μάλιστα έπειτα από 12 χρόνια, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι έως το τέλος του έτους θα φέρει μια σειρά από ρυθμίσεις που θα καθιστούν ευκολότερη τη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.