Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία Ευρωπαίου εισαγγελέα, με σαφείς εντολές να εντοπιστούν και να κατασχεθούν κρίσιμα στοιχεία
Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η έρευνα που αφορά τις καταγγελίες για παράνομες αγροτικές ενισχύσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος -γνωστή και ως «ελληνικό FBI»- να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικό έλεγχο στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, παρουσία Ευρωπαίου εισαγγελέα, γεγονός που επισημαίνει το βάθος και τη σοβαρότητα των εξεταζόμενων καταγγελιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 20 αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση, έχοντας σαφείς εντολές να εντοπίσουν, να συλλέξουν και να κατασχέσουν κρίσιμα στοιχεία. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν τόσο σε ψηφιακά μέσα όσο και σε φυσικά αρχεία, με έμφαση σε δεδομένα που συνδέονται με συγκεκριμένους ΑΦΜ οι οποίοι έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών λόγω ύποπτης δραστηριότητας. Η έφοδος έγινε κατόπιν επίσημης εισαγγελικής παραγγελίας, ενώ από τις πρώτες ενδείξεις καθίσταται σαφές ότι οι Αρχές επιδιώκουν τη διασταύρωση δεδομένων σε βάθος.
Πλούσιο υλικό
Το ελεγκτικό ενδιαφέρον αφορά τόσο τα λογιστικά και διοικητικά αρχεία του οργανισμού όσο και την τεχνική ανάλυση των δεδομένων που συνδέονται με τους ελεγχόμενους ΑΦΜ, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι και με ποιον τρόπο ενδέχεται να εμπλέκονται σε παραβιάσεις ή παρατυπίες στη διαχείριση των επιδοτήσεων. Το υλικό που κατασχέθηκε χαρακτηρίζεται πλούσιο και πολυδιάστατο, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σκληρούς δίσκους υπολογιστών, ψηφιακές βάσεις δεδομένων, εσωτερική και εξωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία, αλλά και έντυπα έγγραφα, τα οποία θα μεταφερθούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση.
Η εμπλοκή Ευρωπαίου εισαγγελέα προσδίδει επιπλέον βαρύτητα στην υπόθεση, καθώς οι πόροι που διερευνώνται αφορούν κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, των οποίων η διαχείριση προστατεύεται από αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως κύρια αρμοδιότητα την υλοποίηση των πληρωμών που σχετίζονται με τον Πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις) και τον Πυλώνα ΙΙ (αγροτική ανάπτυξη) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, οι ελεγκτικές Αρχές θα επεκτείνουν τις κινήσεις τους και πέραν της Αθήνας, προχωρώντας σε ελέγχους και σε περιφερειακά υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εφόσον υπάρξουν επαρκείς ενδείξεις για εμπλοκή τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων ή συνεργών, οι έρευνες αναμένεται να επεκταθούν και στα πρόσωπα αυτά. Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ονόματα ή το συνολικό ύψος των χρημάτων που ενδέχεται να έχουν διατεθεί καταχρηστικά, ωστόσο κύκλοι κοντά στην έρευνα επισημαίνουν ότι το μέγεθος του φακέλου που εξετάζεται μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά μεγάλο.
Ο Τσιάρας επιβεβαίωσε τους ελέγχους στον οργανισμό
Δεν έχει τέλος για την κυβέρνηση το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η οικονομική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εγκατασταθεί στον οργανισμό ψάχνοντας νέα στοιχεία για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις. Την παρουσία της Αστυνομίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ επιβεβαίωσε χθες και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, λέγοντας ότι πραγματοποιεί ελέγχους για την άντληση νέων στοιχείων για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, αποκαλύπτοντας ότι στη βιολογική κτηνοτροφία και τη βιολογική μελισσοκομία, επειδή οι αριθμοί «ξεπερνούσαν κάθε λογική», οι πληρωμές θα γίνουν μετά τον απαραίτητο έλεγχο.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά, τόνισε ότι το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διοικητικό και δεν αφορά τη δικογραφία, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι δεν θα πληρωθεί από τους φορολογούμενους πολίτες, όπως ο ίδιος είχε πει πριν από μερικές μέρες. Σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Daniel», είπε πως ό,τι στοιχεία έχει ο ίδιος και ο ΕΛΓΑ έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες Αρχές.