Εχασαν τα σπίτια τους στη Φαρκαδόνα από την κακοκαιρία «Daniel» και τώρα τους διώχνουν από τη δομή με εντολή του υπουργείου Μετανάστευσης
Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης να μεταφερθούν περίπου 300 μετανάστες από την Κρήτη στη δομή φιλοξενίας του Κουτσόχερου, στη Λάρισα, εκεί όπου μένουν προσωρινά οι πλημμυροπαθείς από τη Φαρκαδόνα. Περίπου 25 άτομα που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel» βρήκαν καταφύγιο στον χώρο, ωστόσο πλέον διακυβεύεται η διαμονή τους, λόγω της μεταφοράς των εκατοντάδων μεταναστών που έφτασαν με λέμβους στις ακτές της Κρήτης από τα παράλια της Λιβύης. Ο δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπυρίδων Αγναντής αποκάλυψε πως η διοίκηση της δομής τούς ενημέρωσε μέσω email ότι οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να αποχωρήσουν για να φιλοξενηθούν οι μετανάστες.
«Υπάρχει απόφαση από τη δομή για να έρθουν κάποιοι μετανάστες και μας έστειλαν ένα email να φύγουν οι δικοί μας άνθρωποι από την κακοκαιρία, τα 25 άτομα που βρίσκονται εκεί. Εμείς ζητήσαμε να μείνουν οι άνθρωποι εκεί μέχρι νεωτέρας, να τακτοποιηθούν τα σπίτια τους. Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης το έχει δει θετικά και θα στείλει το σχετικό έγγραφο» τόνισε ο κ. Αγναντής. Την ίδια ώρα, δραματική παραμένει η κατάσταση στην Κρήτη, η οποία «βουλιάζει» από καραβιές μεταναστών. Σε πρόσφατη σύσκεψη των δημάρχων του νησιού για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες έγινε σαφής η κατηγορηματική τους αντίθεση στη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας.
«Η Κρήτη δεν μπορεί να μετατραπεί σε φυλακή. Οι μετανάστες πρέπει να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Τις αντιρρήσεις της σχετικά με το σχέδιο εξέφρασε δημόσια και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη, υποστηρίζοντας πως η παρατεταμένη κράτηση μεταναστών χωρίς δικαίωμα αίτησης ασύλου ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. «Σταδιακά φεύγουν οι μετανάστες, τουλάχιστον από την Αγιά, από το Ρέθυμνο και από το Ηράκλειο. Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν ήδη πάνω από 10 μέρες στις δομές στο νησί μας, στους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, και δεν θα φύγουν όλοι. Στα Χανιά αυτή τη στιγμή έχουν μείνει 430 άνθρωποι, αλλά σήμερα θα φύγουν άλλοι 100. Δεν είμαστε ακόμα ενήμεροι τι θα γίνει τις επόμενες μέρες» επεσήμανε η κυρία Ζερβουδάκη και συνέχισε:
«Αναφορικά με το τι έγινε χθες στη συνάντηση με τους δημάρχους, η ύπαρξη μιας κλειστής δομής και η παραμονή των ανθρώπων τρεις μήνες σε αυτή χωρίς να έχουν δικαίωμα αίτησης ασύλου μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα λύσει. Οταν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έχουμε αυτό και έχουμε μέρες με καλή θάλασσα, οι μετανάστες θα έρχονται, όπως έρχονται και τώρα. Εάν παραμένουν κλεισμένοι τρεις μήνες με όλη αυτή τη ροή οι άνθρωποι, θα έχουμε απλά μια συσσώρευση, που δεν ξέρουμε τι θα προκύψει».
Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τρεις σταθμοί υποδοχής, βραχυχρόνιας παραμονής και ταυτοποίησης σε τρία μέρη της Κρήτης, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση με γρήγορους ρυθμούς. «Οι άνθρωποι που δικαιούνται άσυλο να το πάρουν, εκείνοι που δεν το δικαιούνται να επιστρέφουν στις χώρες τους. Εξάλλου μεταξύ Αιγύπτου και Πακιστάν υπάρχει διμερής συμφωνία. Οχι σε μόνιμη κλειστή δομή με τρίμηνη κράτηση. Δεν ωφελεί σε κανέναν. Γρήγορη καταγραφή από εδώ και αναχώρηση» κατέληξε.