Κάθε λεπτό τέσσερις γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού παγκοσμίως

Οι διαγνώσεις και οι θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού προβλέπεται να αυξηθούν παγκοσμίως έως το 2050, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παγκοσμίως, μία στις 20 γυναίκες θα διαγνωστεί με τη νόσο στη διάρκεια της ζωής της, με τα κρούσματα να αυξάνονται κατά 38% και οι θάνατοι κατά 68% τα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Θα υπάρχουν 3,2 εκατ. νέα κρούσματα και 1,1 εκατ. θάνατοι ετησίως παγκοσμίως έως το 2050, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η αύξηση αυτή αντανακλά τη γήρανση του πληθυσμού αλλά και τη μεγαλύτερη έκθεση των ανθρώπων σε παράγοντες κινδύνου. Ο καπνός, το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι βασικοί παράγοντες, μαζί με την ατμοσφαιρική ρύπανση, που αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση των νέων περιστατικών καρκίνου.

«Κάθε λεπτό τέσσερις γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού παγκοσμίως και μία γυναίκα πεθαίνει από τη νόσο, και αυτά τα στατιστικά στοιχεία χειροτερεύουν» δήλωσε η επιστήμονας της IARC, δρ Joanne Kim, που είναι μία από τους συντάκτες της έκθεσης. «Οι χώρες μπορούν να μετριάσουν ή να αντιστρέψουν αυτές τις τάσεις υιοθετώντας πολιτικές πρωτογενούς πρόληψης και επενδύοντας στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία» σημείωσε η ίδια.

Παγκοσμίως, οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και οι θάνατοι συμβαίνουν σε γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 71% των νέων περιπτώσεων και το 79% των θανάτων, ανέφερε η IARC. Περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού μπορεί να προληφθεί, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης, για παράδειγμα με τη μείωση της πρόσληψης αλκοόλ, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την αύξηση της δραστηριότητας. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, αλλά το βάρος του δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο. Η IARC τόνισε ότι τα ποσοστά διάγνωσης της νόσου ήταν υψηλότερα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη και τα χαμηλότερα στην Ασία και την Αφρική.

Η δρ Isabelle Soerjomataram, αναπληρώτρια επικεφαλής του κλάδου παρακολούθησης του καρκίνου της IARC, δήλωσε: «Η συνεχής πρόοδος στην έγκαιρη διάγνωση και η βελτιωμένη πρόσβαση στη θεραπεία είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να μειωθούν οι αυξανόμενες ανισότητες στην επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού παγκοσμίως».

Πόσοι είναι οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν με καρκίνο στην Ελλάδα. Ο συχνότερος τύπος καρκίνου στους άνδρες στην Ελλάδα είναι ο καρκίνος του προστάτη (20%), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του πνεύμονα (18%), τον καρκίνο του παχέος εντέρου (12%) και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης (12%). Ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού (33%), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (12%), τον καρκίνο του πνεύμονα (8%) και τον καρκίνο του σώματος της μήτρας (7%).

Πηγές: https://www.theguardian.com/society/2025/feb/24/breast-cancer-diagnoses-deaths-surge-worldwide-who

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις