Ιατρικό επίτευγμα στην Ελλάδα: Εγινε η πρώτη επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση, έπειτα από την αντιμετώπιση καρκίνου του ενδομητρίου σε 34χρονη ασθενή
Πραγματικότητα αποτελεί πλέον η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα, έπειτα από επιτυχημένη αντιμετώπιση καρκίνου του ενδομητρίου. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει το υψηλό ιατρικό επίπεδο της χώρας στον τομέα της γυναικολογικής ογκολογίας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δημιουργώντας νέες προοπτικές για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας που έχει νοσήσει από ενδομητροειδές καρκίνωμα, τύπου Ι.
Μέσα από μια καινοτόμα διαδικασία και στενή πολυεπιστημονική συνεργασία, υπό την εποπτεία του καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο ΑΠΘ, Γρηγορίου Γκριμπίζη, προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου της κλινικής «Γένεσις» στη Θεσσαλονίκη, του ομίλου ΗΜΙΘΕΑ («Ερρίκος Ντυνάν»), μια 34χρονη ασθενής από τη βόρεια Ελλάδα, η οποία είχε προσβληθεί από καρκίνο ενδομητρίου, ετοιμάζεται σήμερα να γίνει μητέρα με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, μέχρι πρόσφατα η αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου και των όγκων των γυναικολογικών οργάνων ταυτιζόταν με «αναπαραγωγικό ακρωτηριασμό», αφήνοντας στα ζευγάρια ως μοναδική εναλλακτική την υιοθεσία.
«Με την εφαρμογή συντηρητικότερων χειρουργείων, ωστόσο, που προέκυψαν από την εξέλιξη των γνώσεών μας στην αντιμετώπιση του καρκίνου των γυναικολογικών οργάνων και του ενδομητρίου ειδικότερα, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που μας προσφέρουν οι νεότερες χειρουργικές τεχνικές, όπως η υστεροσκόπηση, η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική, ένα μέρος των ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο μπορούν να αποκτήσουν δικά τους παιδιά με φυσικό τρόπο ή με εξωσωματική γονιμοποίηση» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η 34χρονη ασθενής είχε αρχικά υποβληθεί σε υστεροσκόπηση για έλεγχο της ενδομήτριας κοιλότητας λόγω πολύποδα, ενώ βρισκόταν ήδη σε διαδικασία εξωσωματικής. Ωστόσο, κατά την επέμβαση, ο καθηγητής κ. Γκριμπίζης εντόπισε εστιακό καρκίνο ενδομητρίου. «Υστερα από ενδελεχή εκτίμηση της νόσου από τον καθηγητή και το ογκολογικό συμβούλιο, και σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες ευρωπαϊκές Οδηγίες, κρίθηκε σκόπιμη η αντιμετώπιση της νόσου συντηρητικά, με υστεροσκοπική αφαίρεση της βλάβης και φαρμακευτική θεραπεία, ως εναλλακτική της κλασικής θεραπείας με ολική αφαίρεση της μήτρας και ωοθηκών. Η επιλογή αυτή προσέφερε στην ασθενή τη δυνατότητα να γίνει αργότερα μητέρα με τη μεταφορά των ήδη υφιστάμενων γονιμοποιημένων ωαρίων. Με υστεροσκοπική αφαίρεση των καρκινικών ιστών και φαρμακευτική αγωγή, η βλάβη αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Κατά τον ενδελεχή επανέλεγχο της ενδομήτριας κοιλότητας με υστεροσκόπηση, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η νόσος είχε υποστραφεί πλήρως και όλες οι εξετάσεις της ήταν φυσιολογικές» επισημαίνεται.
Με την ουσιαστική στήριξη της οικογένειάς της, η 34χρονη γυναίκα προχώρησε στην απόφαση να επιδιώξει εγκυμοσύνη μέσω μεταφοράς των ήδη κρυοσυντηρημένων γονιμοποιημένων ωαρίων. Πράγματι, η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης στέφθηκε με επιτυχία, και σήμερα η κύηση βρίσκεται σε εξέλιξη, προσφέροντας ελπίδα σε δεκάδες γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια θέση. «Η περίπτωσή της αποτελεί την πρώτη αναφορά επιτυχούς εγκυμοσύνης στην Ελλάδα ύστερα από ενδοσκοπική συντηρητική χειρουργική θεραπεία καρκίνου ενδομητρίου, στην οποία διατηρήθηκαν η μήτρα και οι ωοθήκες της ασθενούς. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα διπλό δώρο ζωής για κάθε γυναίκα που πέρασε τη δοκιμασία της και σηματοδοτεί το μέλλον» υπογραμμίζει ο καθηγητής Γκριμπίζης.