Η δυσανεξία στη γλουτένη -ή κοιλιοκάκη- αποτελεί χρόνια αυτοάνοση πάθηση του λεπτού εντέρου. Τα συμπτώματά της πυροδοτούνται από την κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που εντοπίζεται κυρίως στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και τη βρώμη. Πρόκειται για συχνή νόσο που αφορά το 1% του δυτικού πληθυσμού, σε ορισμένες δε χώρες της Ευρώπης μπορεί να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό.
Ειδικότερα, εάν ο ασθενής με δυσανεξία στη γλουτένη καταναλώνει τροφές που περιέχουν γλουτένη, τότε προκαλείται μια φλεγμονή στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου. Η φλεγμονή αυτή προκαλεί βλάβες στα τοιχώματά του, γεγονός που εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Εκτός από αυτό, εξαιτίας της φλεγμονής εμφανίζονται μια σειρά από συμπτώματα που υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τέλος, εμφανίζεται σε ασθενείς όλων των ηλικιών και με την ίδια συχνότητα τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο φύλο.
Εχει παρατηρηθεί ότι τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της δυσανεξίας στη γλουτένη διαφέρουν, συχνά κατά πολύ, από περίπτωση σε περίπτωση και ανάλογα με την ηλικία, και διακρίνονται σε γαστρεντερικές και άλλες. Στα βρέφη παρατηρούνται γαστρεντερικές ενοχλήσεις, διάρροια, συχνές, ογκώδεις και ιδιαίτερα δύσοσμες κενώσεις και στασιμότητα ή απώλεια βάρους. Στα παιδιά, εκτός από τα παραπάνω, μπορεί επίσης να εκδηλωθούν ναυτία, εμετοί, ανορεξία, αναιμία, δερματίτιδα και στοματικές άφθες. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί και οξυθυμία. Στους ενήλικες και σε αρχικό στάδιο εκδήλωσης της ασθένειας παρατηρείται ένα γενικά αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης ακόμη κι όταν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι περιορισμένες.
Στη συνέχεια και σαν συνέπεια της μειωμένης απορρόφησης βιταμινών, ιχνοστοιχείων και θρεπτικών συστατικών παρατηρούνται αναιμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση καθώς και νευρικές και ορμονικές διαταραχές. Η ύπαρξη συγγενών πρώτου βαθμού που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη αποτελεί προδιαθεσιακό παράγοντα της ασθένειας. Ωστόσο οι ασθενείς που εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα αποτελούν απλώς την κορυφή αυτού του ύπουλου για την υγεία «παγόβουνου», καθώς μόλις το 25%-30% των ασθενών με δυσανεξία στη γλουτένη εμφανίζει κλινικά συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν αδιάγνωστοι για χρόνια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μακροπρόθεσμων επιπλοκών της νόσου.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100.000 Ελληνες παρουσιάζουν τη νόσο, εκ των οποίων το 99% δεν έχει διαγνωστεί. Σύμφωνα με έρευνες, για κάθε έναν άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με δυσανεξία στη γλουτένη είναι πιθανόν ότι υπάρχουν άλλοι 30, οι οποίοι έχουν την πάθηση αλλά δεν έχει γίνει διάγνωση σε αυτούς.
◆ Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο αποτελεί πηγή ενέργειας και μονοακόρεστων, «καλών» λιπαρών, πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D,E) από τα τρόφιμα και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση διάφορων άλλων νοσημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρκίνος, νευροεκφυλιστικά νοσήματα, νόσος Alzheimer, και προσφέρει αντιοξειδωτικές ουσίες και πολλά από τα λιπαρά που είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη κατά τη νεογνική και παιδική ηλικία.
◆ Ελαιο αβοκάντο
Το έλαιο αβοκάντο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες A, D, B1, B2 και E, λεκιθίνη, πρωτεΐνες, βήτα-καροτίνη, ποτάσιο, μαγνήσιο, σίδηρο, αμινοξέα και φυλλικό οξύ. Εχει εξαιρετικές αναπλαστικές ιδιότητες, βοηθά στη μείωση των κηλίδων του γήρατος και δρα αποτελεσματικά σε θεραπείες για ουλές, πληγές και εγκαύματα. Επίσης, απορροφάται εύκολα, θρέφει, ενυδατώνει και διατηρεί την επιδερμίδα ελαστική και πολύ απαλή.
◆ Ελαιο καρύδας
Το έλαιο καρύδας έχει πολλές ιδιότητες, όπως ενυδατικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές, καθιστώντας το ευεργετικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Χάρη στα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), προσφέρει γρήγορη ενέργεια στον οργανισμό και μπορεί να βοηθήσει στην καύση λίπους. Επίσης, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, να ανακουφίσει από ξηρότητα και να προστατεύσει από την τριχόπτωση.
Πηγή: www.meygeia.gr