Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ηγετική εμφάνισή του ενώπιον του Μητσοτάκη κατά την εκδήλωση για τη νέα βιοκλιματική πρόσοψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας
Mπορεί να έδωσαν την εικόνα ότι οι σχέσεις τους είναι μέλι γάλα -εξάλλου, μια τόσο εορταστική εκδήλωση δεν προσφερόταν για ομιλίες με αιχμές και εκατέρωθεν μηνύματα-, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο… ειδυλλιακά μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, καθώς δεν πέρασε απαρατήρητη η ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη ηγετική εμφάνιση του Νίκου Δένδια στην εκδήλωση για τη νέα βιοκλιματική πρόσοψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στον απόηχο της διακριτικής διαφοροποίησής του το τελευταίο διάστημα από επιμέρους κυβερνητικές επιλογές και των πληροφοριών περί τεταμένου κλίματος στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό.
- Από τον Πάνο Σώκο
Μπορεί, λοιπόν, να επικράτησε πανηγυρικό κλίμα εσωκομματικής ενότητας μεταξύ των παρισταμένων της κυβερνητικής παράταξης, όμως αρκετοί από τους βουλευτές της Ν.Δ. θεωρούν ότι ο κ. Δένδιας με την εμφάνισή του είπε ότι «είμαι εδώ και είμαι έτοιμος»! Κι αυτό το στηρίζουν στα εξής:
1 Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προέβη σε έναν απολογισμό του έργου του στο υπουργείο, το οποίο -εμμέσως, πλην σαφώς- το παρουσίασε ως εθνική παρακαταθήκη, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για εθνική ενότητα. Εστίασε ιδιαίτερα στην Ατζέντα 2030 για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ορισμένοι βουλευτές συνέδεσαν αυτόν τον απολογισμό με τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει, περί οικειοθελούς αποχώρησής του από την κυβέρνηση, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει στον επόμενο ανασχηματισμό να τον μετακινήσει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και να του αναθέσει άλλο χαρτοφυλάκιο. Ας δούμε τι είπε για το έργο του ο υπουργός:
«Σηματοδοτεί (σ.σ.: το έργο της νέας πρόσοψης) την αντίληψη που διέπει τη μεγάλη μεταρρύθμιση, με τίτλο “Ατζέντα 2030”, που υλοποιούμε στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Αλλαγή δομών. Αλλαγή μέσων. Αλλαγή κουλτούρας. Αλλαγή αντίληψης. Το πέρασμα στον 21ο αιώνα. Η μετάβαση στη νέα εποχή» είπε ο υπουργός και τόνισε με έμφαση: «Ολα αυτά φαίνονταν αδιανόητα, όταν τα πρωτοανακοίνωσα. Οπως αδιανόητο φαινόταν πριν από δύο χρόνια ότι η χώρα θα κατασκεύαζε τα δικά της drones και anti-drones συστήματα. Oτι θα υλοποιούσε προγράμματα καινοτόμων προϊόντων για τις Eνοπλες Δυνάμεις. Εξίσου αδιανόητο φαινόταν ότι ο εξορθολογισμός της οργανωτικής και ιεραρχικής δομής θα απέφερε εξοικονομήσεις, που επιτρέπουν σημαντικές αυξήσεις για τα στελέχη των Ε.Δ. και τους κληρωτούς, χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού. Ενα νέο υπόδειγμα. Ενα υγιές, φιλελεύθερο, ενάρετο υπόδειγμα. Μπορούμε να το διευρύνουμε».
2 Σχολιάστηκε ιδιαίτερα στο εσωτερικό της Ν.Δ. και μεταξύ των βουλευτών η επισήμανση-μήνυμα ότι «οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν είναι απλώς νοητές έννοιες, δεν αποτελούν ένα τυπικό περίβλημα, αλλά πρέπει να διαθέτουν ουσιαστική διάρθρωση σε βάθος». Σύμφωνα με τους συνομιλητές, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση καταγγέλλεται για παρεμβάσεις στους θεσμούς του κράτους και της δημοκρατίας για δικαστικώς διερευνόμενες υποθέσεις (τραγωδία των Τεμπών, σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ.), ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δική του άποψη για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί, κρατώντας μία διακριτική απόσταση.
«Στις δημοκρατίες οι θεσμοί πρέπει να είναι διαυγείς, όπως η επιφάνεια του γυαλιού, και θωρακισμένοι, όπως η στιβαρότητα του μετάλλου. Οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν είναι απλώς νοητές έννοιες. Δεν αποτελούν ένα τυπικό περίβλημα. Πρέπει να διαθέτουν ουσιαστική διάρθρωση σε βάθος» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Οπως και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι βαθιές». Οι αναφορές αυτές ερμηνεύονται ως έμμεση κριτική στα όσα γίνονται σήμερα από την κυβέρνηση σχετικά με την διερευνόμενες υποθέσεις των Τεμπών, του ΟΠΕΚΕΠΕ κ.ά., αλλά και σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στις δομές του κράτους, στην οικονομία, στις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη, στην εργασία.

3 Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της εκδήλωσης, ωστόσο, με μεγάλη εσωκομματική σημασία ήταν η παρουσία 112 βουλευτών της Ν.Δ. Σύμφωνα με «γαλάζιους» βουλευτές, ήταν μία ένδειξη της απήχησης που έχει τούτη την περίοδο ο κ. Δένδιας στο κόμμα της Ν.Δ. και μια επίδειξη δύναμης έναντι των άλλων δελφίνων. Κι αυτό είναι απολύτως φυσικό, καθώς η μάχη διαδοχής στο παρασκήνιο έχει ήδη αρχίσει, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να είναι -μακράν- ο δημοφιλέστερος και να συνεχίζει να κερδίζει έδαφος από τους άλλους πιθανούς διεκδικητές, όταν ανακύψει το θέμα (αναφέρονται συχνά, επί παραδείγματι, οι Κυριάκος Πιερακάκης, Αδωνις Γεωργάδης, Κωστής Χατζηδάκης), συν τοις άλλοις, με τις συχνές διαφοροποιήσεις του σε επιμέρους θέματα και με την απόσταση που κρατάει από κυβερνητικές αποφάσεις που μεγαλώνουν το χάσμα της Ν.Δ. από την παραδοσιακή της βάση και τον σφυγμό της κοινωνίας.
4 Επίσης, αν και με προσεκτικές διατυπώσεις και προσπαθώντας να μείνει στα όρια της εθνικής άμυνας, ξεδίπλωσε και το όραμά του για το μέλλον της χώρας, μιλώντας για την ανάγκη ενός νέου «οράματος» και ενός «φιλόδοξου εκσυγχρονισμού».
«Η Ελλάδα πορεύεται σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο. Στον 21ο αιώνα η ισχύς δημιουργεί δίκαιο. “Might makes right”, αντί για “Right makes might”, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες. Η αποτροπή διά της ισχύος είναι όρος εθνικής μας επιβίωσης. Αλλιώς ο ελληνικός λαός δεν θα είναι κύριος της μοίρας του. Και τη δυνατότητα αποτροπής οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε όχι στατικά, ως απλή αντιπαράταξη δυνάμεων. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα πετύχουμε. Η απειλή είναι δεκαπλάσια. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε δυναμικά, ως συναγωνισμό οικονομιών, δυνατοτήτων ανθρώπινου κεφαλαίου, εξέλιξης και καινοτομίας.
Η προσπάθειά μας αφορά τη δυνατότητα να μοχλεύσουμε, να δημιουργήσουμε υπόδειγμα της αναγκαίας συλλογικής προσπάθειας. Εισαγωγής της καινοτομίας, εξυγίανσης των δομών, σύγκρουσης με τις αγκυλώσεις, ενίσχυσης των θεσμών, καλύτερων μισθών και συνθηκών ζωής για τα στελέχη μας, μέσα από εξοικονομήσεις, χωρίς επιβάρυνση -επαναλαμβάνω- του Ελληνα πολίτη. Κι, επίσης, εγγυήσεων κατά της διαφθοράς. Αλλά εξίσου αναγκαία είναι η διάσωση και η προβολή της ελληνικής μας ταυτότητάς. Της διαφορετικότητάς μας και της Ιστορίας μας».