Δριμεία επίθεση τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο OPEN. Απαντώντας στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Τσουκαλάς αντέστρεψε τα πυρά περί «πολιτικής Βαβέλ», κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει μετατραπεί από ένα παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα σε όμηρο της ακροδεξιάς, ενώ χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του Πρωθυπουργού απέναντι στους θεσμούς.
«Το να παραδίδει μαθήματα θεσμικότητας ο Πρωθυπουργός της συγκάλυψης των παράνομων πράξεων και των υποκλοπών, που έκανε τους θεσμούς λάστιχο και κρύβεται πίσω από το άρθρο 86 για να μην ελεγχθούν οι υπουργοί του, είναι τουλάχιστον προκλητικό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σήμερα πολιτικά εκβιαζόμενος από πρόσωπα που συνδέθηκαν με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Αναφορικά με τη στάση του κόμματος στην ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τσουκαλάς ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται θεσμικά κατά της «ισοβιότητας» στις δημόσιες θέσεις. Αναγνώρισε μεν τη θετική συμβολή του κ. Στουρνάρα στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος κατά το παρελθόν, ωστόσο επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είχε παρέμβει πιο αποφασιστικά απέναντι στις καταχρηστικές συμπεριφορές των funds και των servicers.
Σημείωσε μάλιστα ότι με τη νέα παράταση, ο κ. Στουρνάρας γίνεται ο μακροβιότερος κεντρικός τραπεζίτης στην ιστορία του ευρωσυστήματος, συμπληρώνοντας ότι η ανανέωση των προσώπων είναι απαραίτητη για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Σχολιάζοντας την επικείμενη ανακοίνωση του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τσουκαλάς εμφανίστηκε άκρως σκωπτικός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συνειδητά την ανακύκλωση των διλημμάτων της μνημονιακής περιόδου για να διατηρήσει την πολιτική της κυριαρχία μέσω του διχασμού.
«Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι θα νικήσεις τον κ. Μητσοτάκη, όταν έχεις ήδη ηττηθεί κατά κράτος από αυτόν, τόσο ως Πρωθυπουργός όσο και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι παρά τη συνεχή επικοινωνιακή προβολή του κ. Τσίπρα τους τελευταίους μήνες, εκείνος δεν καταγράφει καμία δημοσκοπική δυναμική αυτοδυναμίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα οδηγήσει σε διπλές κάλπες, με τη Νέα Δημοκρατία να χάνει οριστικά την αυτοδυναμία της. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που πραγματικά τρέμει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ στην επαναληπτική κάλπη, το οποίο μπορεί να ενώσει και να εκφράσει τους απογοητευμένους πολίτες από την Αριστερά, το Κέντρο, αλλά και την παραδοσιακή Κεντροδεξιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Κατέληξε δε με μια προειδοποίηση προς τον προοδευτικό χώρο, σημειώνοντας ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα πολιτική ρευστοποίηση, ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική αλλαγή με όρους μέλλοντος.